Avrupa Konseyi: Seçimler rekabetçi, ancak kutuplaşmış bir ortamda geçti

Türkiye’de dün yapılan yerel seçimleri izleyen Avrupa Konseyi gözlemci heyeti, yerel seçimlerin rekabetçi olduğunu ve vatandaşlara birçok seçenek sunduğunu bildirdi.

Ancak heyet, seçimlerin ifade özgürlüğünün saÄŸlanması için daha fazlasının yapılması gereken “belirgin bir ÅŸekilde kutuplaÅŸmış bir ortamda” cereyan ettiÄŸini belirtti.

Avrupa Konseyi gözlemci heyetinin baÅŸkanı Ä°sviçreli David Eray, Ankara’da düzenlediÄŸi basın toplantısında, “Seçimler genel olarak sakin geçti ve profesyonel bir ÅŸekilde organize edildi. Yüksek katılım oranı, vatandaÅŸların demokratik süreçlere olan güçlü baÄŸlılığını gösterdi” dedi.

Heyetin BaÅŸkan Yardımcısı Vladimir Prebilic, “Bu seçimlerin rekabetçi yapısını ve seçmenlerin birçok seçenek arasından seçim yapabilmesini memnuniyetle karşılıyoruz, ancak 2024 yerel seçimlerinin belirgin bir ÅŸekilde kutuplaÅŸmış bir ortamda yapıldığını ve yerel demokrasiye ancak kısmen elveriÅŸli olduÄŸunu belirtebiliriz” dedi.

Prebilic, Avrupa Konseyi’nin Türkiye’nin seçim uygulamalarına iliÅŸkin uzun süredir devam eden bazı endiÅŸelerinin giderilmediÄŸini kaydetti.

Prebilic, “Avrupa Konseyi’nin demokrasi, hukukun üstünlüğü ve insan hakları ilkeleri doÄŸrultusunda, gerçek bir ifade özgürlüğünün ve bağımsız yargı tarafından denetlenen makul ve iyi uygulanan bir çerçevenin olduÄŸu bir siyasî ve medya ortamının saÄŸlanması için daha fazlasının yapılması gerekmektedir” diye konuÅŸtu.

Erdoğan hükümetinin muhalefeti susturduğu, insan haklarını yıprattığı, yargıyı ve diğer devlet kurumlarını etkisi altına aldığı uzun zamandır Avrupa kurumlarını nezdinde şikayet konusu oluyor. Ankara ise bu suçlamaları reddediyor.

16 Avrupa ülkesinden gelen 26 temsilciden oluÅŸan gözlemci heyeti, Ä°stanbul ve Ankara da dahil olmak üzere 140’tan fazla seçim merkezinde oy verme iÅŸlemlerini izledi.

Heyet, yerel seçimlere ilişkin hazırlayacağı raporu Avrupa Konseyi organlarına sunacak.

Heyette, İsviçre, Slovenya, Fransa, Sırbistan, Belçika, İngiltere, İsviçre, Çekya, Macaristan, Finlandiya, İrlanda, İsveç, Almanya, Bosna-Hersek, Gürcistan ve Hollanda’dan üyelerin bulunduğu belirtildi.