Ä°spanya, Ä°rlanda, Malta ve Slovenya’dan ortak açıklama: Filistin Devletini tanımaya hazırız

Ä°spanya, Ä°rlanda, Malta ve Slovenya liderleri, Brüksel’deki Avrupa BirliÄŸi zirvesinde bir araya gelerek Filistin’in devlet olarak tanınması konusunda ortak bir açıklama yaptılar. Liderler, bölgede kalıcı barış ve istikrarın saÄŸlanması için Ä°srail ve Filistin devletlerinin barış içinde yan yana yaÅŸayacağı iki devletli bir çözümün gerekliliÄŸi konusunda anlaÅŸtıklarını belirttiler.

Dört liderin yayınladığı ortak açıklamada, Filistin devletinin tanınmasının barış sürecine olumlu bir katkı saÄŸlayabileceÄŸi ve uygun koÅŸulların oluÅŸması durumunda buna hazır olduklarını ifade ettiler. Ayrıca, acilen ateÅŸkes saÄŸlanması, rehinelerin serbest bırakılması ve Gazze’ye insani yardımın arttırılması gerektiÄŸi konusunda hemfikir olduklarını vurguladılar.

Ä°spanya BaÅŸbakanı Pedro Sanchez, Ä°spanya’nın Filistin’in devlet olarak tanınması konusunu AB ülkeleriyle birlikte ele almayı tercih ettiÄŸini ve bu adımı atmak için doÄŸru zamanın dikkatlice belirlenmesi gerektiÄŸini belirtti. Sanchez, bu kararlı adımın, kalıcı bir barışın temellerinin atılması açısından önemli olduÄŸunu vurguladı.

Ayrıca, Malta BaÅŸbakanı Robert Abela ve Slovenya BaÅŸbakanı Robert Golob da, Filistin’in devlet olma mücadelesine destek verdiklerini ve uygun koÅŸulların oluÅŸması durumunda tanınmaya hazır olduklarını ifade ettiler. Golob ayrıca, BirleÅŸmiÅŸ Milletler’de Filistin devletine siyasi destek saÄŸlanması için önümüzdeki haftalarda yapılacak çalışmaların önemine dikkat çekti.

Belçika’nın da destek verdiÄŸi bu açıklama, AB’nin Filistin’e yönelik siyasi desteÄŸini güçlendirmeye yönelik bir adım olarak deÄŸerlendiriliyor. Ancak, AB henüz oybirliÄŸiyle Filistin’in devlet olarak tanınması konusunda bir karar almamış olsa da, bu açıklama AB’nin Filistin ve Ä°srail arasındaki barış sürecine katkı saÄŸlama amacını yansıtıyor.

NHY/ Euronews