Fransa : Sarkozy’nin hapis cezası üst mahkemece onandı

Sarkozy, Paris İstinaf Mahkemesinin kararını Yargıtay nezdinde temyiz edecek.

Fransa’nın eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Bygmalion davasında altı ayı tecilli olmak üzere bir yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Paris İstinaf Mahkemesinin bugün aldığı karar, ilk cezadan daha hafif görünse de, savcıların talep ettiği bir yıllık ertelenmiş cezadan daha sert oldu.

Paris İstinaf Mahkemesi, 2012’deki seçim kampanyasında yasadışı harcamaları gizlemekten suçlu bulunan Sarkozy için bir alt mahkemenin verdiği mahkumiyet kararını bu şekilde onamış oldu.

Eski Fransa Cumhurbaşkanı, 2012’de kaybettiği Cumhurbaşkanlığı seçiminin kampanyasının finansmanı için tanıtım ve halkla ilişkiler kampanyasını yürüten Bygmalion şirketinden sahte fatura almakla, ilgili şirket de Sarkozy’nin masraflarını gizlemek için sahte fatura düzenlemekle suçlanıyordu.

Eski Cumhurbaşkanı, Bygmalion davasında mahkum edildikten sonra avukatı aracılığıyla Paris İstinaf Mahkemesinin kararına Yargıtay nezdinde itiraz edeceğini açıkladı.

Sarkozy, 2007-2012 yılları arasında görev yaptığı tek dönemden bu yana bir dizi yasal sorunla karşı karşıya bulunuyor ve hakkında açılan bir dizi davada yolsuzluk, rüşvet, nüfuz ticareti ve kampanya finansmanı ihlalleri ile suçlandı.

Sarkozy, mahkeme 2021 yılında bir yıl hapis cezası verdiğinde, Fransa’nın İkinci Dünya Savaşı sonrası hapis cezasına çarptırılan ilk Cumhurbaşkanı olmuştu. Ancak mahkeme, cezanın hapis yerine elektronik kontrollü ev hapsi şeklinde olması gerektiğini belirtmişti.

Sarkozy’nin bu cezayı temyiz etmesinin ardından temyiz duruşması geçen yıl kasım ayında başlamıştı.

Sarkozy, Bygmalion şirketini, arkasından iş çevirerek kendisini zenginleştirmekle suçluyor ve türlü suçlamayı “şiddetle” reddediyor.

Sarkozy, “sahte faturalardan oluşan bir sistem olduğunu asla hayal edemeyeceği” konusunda ısrar etmişti.

Ancak savcılar, Sarkozy’nin 2012 kampanyası için yaklaşık 43 milyon avro harcadığını, bunun da izin verilen 22,5 milyon avronun neredeyse iki katı olduğunu belirtiyor.

Fransa, seçim kampanya harcamalarına katı sınırlamalar getiriyor.

Aralarında UMP partisi üyeleri, muhasebeciler ve Bygmalion yöneticilerinin de bulunduğu diğer 13 kişi, sahtecilik ve dolandırıcılıktan yasadışı kampanya finansmanına suç ortaklığına kadar çeşitli suçlamalardan suçlu bulunmuştu.

Sarkozy, 2007 yılında kazandığı Cumhurbaşkanlığı seçimini yasadışı yollardan finanse etmek için Libya lideri Muammer Kaddafi’den para aldığı suçlamasıyla da yargılanıyor.

Yasal sorunlarına rağmen, görevdeyken kendisini “hiper-başkan” olarak nitelendiren Sarkozy, Fransız siyasetinin sağında hala önemli bir etkiye ve popülariteye sahip!

Sarkozy, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile de ilişkisini sürdürüyor. Fransız medyası ikilinin birçok kez siyaset konuşmak üzere birlikte yemek yediklerini bildiriyor.

Sarkozy ayrıca büyük yayıncılık olayları haline gelen kitaplar da yazdı.

Sarkozy, son kitabında, himayesindeki İçişleri Bakanı Gerald Darmanin’in “belirgin niteliklerine” dikkat çekerek, Macron sonrasında Fransa Cumhurbaşkanı olmasını istediğini yazdı.

Ancak Dermanin, seçimlerde aday olmayabileceğini duyurdu.