Dünya Åžairleri’nden BM Genel Sekreteri Guterres ‘Gazze’ mektubu

Dünya Åžairleri adını taşıyan bir grup, Gazze’deki vahÅŸetin sona erdirilmesi ve acil bir ateÅŸkes çaÄŸrısı yapmak için BirleÅŸmiÅŸ Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres’e bir açık mektup kaleme aldı. Bu inisiyatife Türkiye’den Cumhuriyet yazarları Ataol BehramoÄŸlu ve Nurduran Duman da katıldı.

Mektupta, ÅŸu ifadelere yer verildi:

“Sayın Genel Sekreter,

Gazze’deki yaÅŸananlar insani sınırları zorlamakta ve uygarlığımızın iflas ettiÄŸini göstermektedir. Organize açlık, kitlesel bombalamalar, engellenmiÅŸ yardım konvoyları, yıkılmış binalar ve hastaneler, kötü beslenmiÅŸ çocuklar ve masum sivillerin makineli tüfeklerle taranması gibi vahÅŸetin her türlüsüne tanık olmaktayız.

Aaron Bushnell’in kendini ateÅŸe vermesi gibi çaresiz eylemler, bu vahÅŸetin bireyleri nereye sürükleyebileceÄŸini göstermektedir. Dünya SaÄŸlık Örgütü’nün verilerine göre, 18.000’den fazla çocuk dahil olmak üzere 100.000’den fazla ölü ve kayıp bulunmaktadır. Acil bir ateÅŸkese, insani yardıma ve tüm rehinelerin serbest bırakılmasına ihtiyaç vardır.

Ukrayna’da yaÅŸanan korkunç savaÅŸ sonucunda 500.000’den fazla insanın hayatını kaybetmesi, kan dökümünün ne kadar vahim boyutlara ulaÅŸabileceÄŸini göstermektedir. Ancak maalesef, barışa dair umut verici bir giriÅŸim görünmemektedir.

Dünya olarak, iklim değişikliği, eşitsizlik ve yoksulluk gibi küresel sorunlarla mücadele etmemiz gerekirken, askeri harcamaların artması endişe vericidir. Dünya genelinde 56 savaşın devam ettiği ve daha fazlasının kapıda olduğu bir dönemde, gezegenimiz adeta bir yangın yerine dönmüştür.

Artık yeter! Acil bir ateşkes ilan edilmelidir. İnsanlık olarak bir araya gelmeli ve yaşamın devamı için el ele vermeliyiz. Gezegenimizin şairleri, sanatçıları, entelektüelleri, kadınları ve erkekleri olarak, sesimizi yükseltiyor ve barışı savunuyoruz.

Geleceğimiz için umutla, saygıyla ve kararlılıkla,

Dünya Åžairleri/Poets of Planet” (PoP)”

Bu mektup, dünya genelindeki insan hakları ihlallerine ve savaşlara karşı bir çağrı niteliğindedir, insani yardımın ve barışın sağlanması adına uluslararası toplumu harekete geçmeye çağırmaktadır.