Suriye’de rejim karşıtı Heyet Tahrir el Şam (HTŞ) ve müttefik cihatçı grupların, geçtiğimiz ay Esad rejimini devirmesiyle sonuçlanan saldırılarını altı ay öncesinde Türkiye’ye bildirdiği iddia edildi. Reuters’a konuşan kaynaklar, bu bilgi paylaşımının Türkiye’nin zımni onayını alma arzusuyla yapıldığını öne sürdü.
HTŞ’nin liderliğinde, Halep, Hama ve Humus’tan başlayarak başkent Şam’a kadar ilerleyen saldırılar, 12 gün içinde Esad rejiminin çöküşüne yol açtı. Bölgedeki bir diplomat ve Suriyeli muhalif bir kaynak, cihatçıların Türkiye’nin bilgisi olmadan bu çapta bir operasyon düzenlemesinin imkânsız olduğunu belirtti.
Türkiye ve HTŞ Arasında İletişim İddiaları
Kaynaklara göre, HTŞ’nin lideri Ahmed el-Şaraa (Ebu Muhammed el-Golani), operasyonun planlarını Türkiye’ye sundu. Suriyeli muhalif bir yetkili, HTŞ’nin Türkiye’ye şu mesajı ilettiğini iddia etti:
“Diğer yol yıllardır işe yaramadı, o halde bizimkini deneyin. Hiçbir şey yapmak zorunda değilsiniz, sadece müdahale etmeyin.”
Reuters, Türkiye’nin Halep operasyonuna dair HTŞ ile herhangi bir mutabakata varıp varmadığını belirleyemediğini ifade ederken, Dışişleri ve Savunma Bakanlıklarının yanı sıra MİT’in yorum taleplerine yanıt vermediğini bildirdi. Konuyla ilgili bir Türk yetkili, HTŞ’nin Türkiye’den emir veya talimat almadığını, operasyonların Türkiye ile koordine edilmediğini söyledi. Yetkili, “Bu anlamda, operasyonun Türkiye’nin onayıyla yapıldığını söylemek doğru olmaz” ifadelerini kullandı.
ABD’li bir yetkili ise Türkiye’nin genel olarak cihatçı gruplara verdiği destekten haberdar olduklarını, ancak Halep saldırısına dair bir onaydan bilgileri olmadığını belirtti.
Erdoğan ve Fidan’dan Açıklamalar
Erdoğan, 6 Aralık’ta yaptığı bir açıklamada muhaliflerin ilerleyişini değerlendirerek, “İdlib, Hama, Humus ve hedef tabii Şam. Muhaliflerin bu yürüyüşü devam ediyor. Temennimiz kazasız belasız bir şekilde bu yürüyüşün devam etmesi” dedi. Erdoğan ayrıca Esad’a daha önce bir çağrı yaptıklarını ve Suriye’nin geleceğini birlikte belirleme teklifinde bulunduklarını hatırlatarak, “Ne yazık ki olumlu bir cevap alamadık” ifadelerini kullandı.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ise pazar günü Doha’da yaptığı açıklamada, Türkiye’nin Esad ile temas kurma çabalarının başarısız olduğunu ve “bir şeylerin olacağını bildiklerini” söyledi.
Bu gelişmeler, Türkiye’nin HTŞ ile ilişkilerine ve Suriye’deki rolüne dair tartışmaları yeniden alevlendirdi. Türkiye’nin saldırılardan haberdar olup olmadığı ve nasıl bir tavır takındığı uluslararası platformlarda tartışılmaya devam ediyor.