Dünya Sağlık Örgütü: Gazze’de çocuklar açlıktan ölüyor

Gazze Şeridi, İsrail ile Hamas arasında 7 Ekim 2023’te başlayan ve halen devam eden çatışmaların en çok etkilendiği bölgelerden biri. İsrail ordusu, Hamas’ın roket saldırılarına karşılık olarak Gazze’ye hava ve kara operasyonları düzenliyor. Bu operasyonlarda binlerce sivil hayatını kaybetti, yaralandı veya evsiz kaldı.

BBC News Türkçe’nin haberine göre, Gazze’de çocukların açlıktan öldüğünü söyleyen Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus’un açıklamaları Gazze’deki insani krizin giderek derinleştiğini gösteriyor.  Bölgede yaklaşık 2 milyon kişi yaşıyor ve bunların yüzde 80’i BM yardımına muhtaç durumda. Gazze’nin kuzeyindeki 300 bin kişi ise çok az gıda ve temiz suyla hayatta kalmaya çalışıyor. Elektrik, yakıt, ilaç ve tıbbi malzeme sıkıntısı da büyük sorunlar yaratıyor.

WHO Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus, 29 Şubat 2024’te Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Gazze’deki durumu “acı bulgular” olarak nitelendirdi. Ghebreyesus, WHO’nun aylardır ilk kez Gazze’ye girebildiğini ve El Awda ve Kamal Adwan hastanelerini ziyaret ettiklerini belirtti.

Ghebreyesus, gıda bulunamamasının 10 çocuğun ölümüne ve “ağır beslenme yetersizliğine” yol açtığını söyledi. Ayrıca hastane binalarının da yıkıldığını veya hasar gördüğünü aktardı. WHO Başkanı, uluslararası toplumu Gazze’ye acil insani yardım sağlamaya çağırdı.

Gazze Sağlık Bakanlığı da Pazar günü yaptığı açıklamada, Kamal Adwan hastanesinde en az 15 çocuğun yetersiz beslenme ve susuzluktan öldüğünü duyurdu. Filistinli yetkililer, bir çocuğun da Refah’ta bulunan bir hastanede hayatını kaybettiğini bildirdi.

BM’nin çocuklara yardım kuruluşu UNICEF’in bölge direktörü Adele Khodr da “Yetersiz beslenme Gazze şeridini kırıp geçirirken korktuğumuz çocuk ölümlerini de görmeye başladık. Bu trajik ve korkunç ölümler tamamen insan eliyle gerçekleşiyor, tahmin edilebilir ve tamamen önlenebilir” dedi.

NHY/ BBC News Türkçe