Şubat ayında 36 kadın katledildi

Şubat ayında 36 kadın erkekler tarafından öldürüldü. Bu sayı, Ocak ayında 28 olan kadın cinayetlerinin yüzde 28 arttığını gösteriyor. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu (KCDP), Şubat ayı raporunu açıkladı. Rapora göre, Şubat ayında 36 kadın erkekler tarafından öldürüldü, 23 kadın şüpheli bir şekilde hayatını kaybetti, 12 kadın ise intihar etti.

KCDP, raporunda kadın cinayetlerinin nedenlerini şöyle sıraladı: “Kadın cinayetlerinin nedenleri arasında boÅŸanmak istemek, ayrılmak istemek, barışmayı reddetmek, ekonomik nedenler, aldatma iddiası, kıskançlık, sahiplenme, aile baskısı, miras meselesi gibi nedenler yer alıyor. Kadın cinayetlerinin yüzde 69’u evli ya da boÅŸanmış olduÄŸu erkek tarafından iÅŸleniyor. Kadın cinayetlerinin yüzde 31’i ise tanımadığı ya da yeni tanıştığı erkek tarafından iÅŸleniyor.”

Raporda ayrıca kadın cinayetlerinin iÅŸlendiÄŸi yerlere de dikkat çekildi: “Kadın cinayetlerinin yüzde 44’ü evde, yüzde 25’i sokakta, yüzde 11’i ormanlık alanda, yüzde 8’i iÅŸ yerinde, yüzde 6’sı araçta, yüzde 3’ü otelde, yüzde 3’ü de diÄŸer yerlerde iÅŸleniyor. Kadın cinayetlerinin yüzde 47’si ateÅŸli silahla, yüzde 25’i kesici aletle, yüzde 14’ü boÄŸularak ya da darp edilerek, yüzde 8’i zehirlenerek ya da yakılarak, yüzde 6’sı ise diÄŸer yöntemlerle iÅŸleniyor.”

KCDP, raporunun sonunda kadın cinayetlerine karşı mücadele çaÄŸrısı yaptı: “Kadın cinayetleri bir insan hakları ihlali ve toplumsal bir sorundur. Kadın cinayetleri önlenemez deÄŸildir. Kadın cinayetlerini önlemek için devletin tüm kurumlarının sorumluluk alması ve kadına yönelik ÅŸiddeti önlemek için etkin politikalar üretmesi gerekmektedir. Kadına yönelik ÅŸiddeti önlemek için Ä°stanbul SözleÅŸmesi’nin uygulanması ve 6284 sayılı kanunun korunması hayati önem taşımaktadır. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu olarak biz kadınlar olarak yaÅŸam hakkımız için mücadele etmeye devam edeceÄŸiz.”