Çin bu yıl uzaya iki insanlı sefer yapacak

Çin’in uzay istasyonu projesi, dünyanın dikkatini çekiyor. Bu yıl içinde, Tiengong (Gök Sarayı) Uzay Ä°stasyonu’na iki insanlı sefer düzenlenecek. Bu seferler, Çin’in uzay araÅŸtırmalarında geldiÄŸi noktayı gösteriyor.

Çin, uzay araÅŸtırmalarına büyük önem veriyor. ABD’nin iÅŸbirliÄŸini reddetmesi ve Uluslararası Uzay Ä°stasyonu’na (ISS) katılmasını engellemesi nedeniyle, kendi uzay istasyonunu kurmaya karar verdi. Tiengong Uzay Ä°stasyonu, bir çekirdek modül ve iki laboratuvar modülünden oluÅŸuyor. Ayrıca, bir de uzay teleskobu eklenecek.

Çin, bu yıl içinde, istasyona iki insanlı sefer yapacak. Çin Ä°nsanlı Uzay Seferleri Ajansı (CMSA), “Şıncou-18” ve “Şıncou-19” görevleriyle, yeni taykonot ekiplerinin istasyona taşınacağını duyurdu. Taykonotlar, istasyonda çeÅŸitli bilimsel deneyler yapacaklar. Ayrıca, istasyona iki ikmal seferi de yapılacak.

Çin’in uzay istasyonu projesi, hem teknolojik hem de siyasi açıdan önemli. Çin, uzayda kendi varlığını güçlendirmek istiyor. ABD ve Rusya ile rekabet ediyor. Aynı zamanda, diÄŸer ülkelere de iÅŸbirliÄŸi imkanları sunuyor. Tiengong Uzay Ä°stasyonu, Çin’in uzaya açılan penceresi olacak.

NHY/ AA, ntv, BBC Türkçe,