Fransa: Seçimlerin İlk Turunda Aşırı Sağ Yüzde 34 Oyla Birinci

Fransa’da bugün yapılan erken genel seçimlerinin ilk turunda oy verme işlemlerinin sona ermesinden sonra yapılan ilk sandık çıkış anketleri, aşırı sağ Ulusal Birlik Partisini yüzde 34 oy oranıyla ilk sırada gösteriyor.

Ipsos’un Radio France, France 24, RFI ve LCP için yaptığı ilk tahminlere göre, Ulusal Birlik (RN) yüzde 34 oy oranıyla birinci olurken, Yeni Halk Cephesi (NFP) yüzde 28,1 ve CumhurbaÅŸkanı Emmanuel Macron’u destekleyen merkezci Ensemble (Birlikte) ittifakı yüzde 20,3 oy oy almış görünüyor. Cumhuriyetçiler partisi LR, Les Républicains) yüzde 10,2 ile çok geride kaldı.

Yine Ipsos’a göre, seçimlere katılım oranı yüzde 65,5 olarak tahmin ediliyor. Bu oran, 1997 yılındaki yüzde 67,92’den bu yana bir rekor teÅŸkil ediyor.

Sandalye sayısına iliÅŸkin ilk tahminler, RN’nin 230 ila 280 sandalye arasında nispi bir çoÄŸunluÄŸa sahip olacağını, buna karşılık NFP’nin 125 ila 165, Ensemble’ın ise 70 ila 120 sandalyeye sahip olacağını gösteriyor!

LR ve diğerleri ise 41 ila 61 arasında sandalyeye sahip olacak. Ulusal Meclis’te çoğunluk 289 sandalyedir.

Ancak bu sonuçların çok deÄŸiÅŸken olabileceÄŸi belirtiliyor. Bazı enstitülerin RN’ye mutlak çoÄŸunluk vermesi de tahminleri çevreleyen belirsizliÄŸin bir iÅŸareti olarak görülüyor.

Seçimlerin ikinci turu 7 Temmuz’da yapılacak. (Ajans Bizim)