Bolivya’da Darbe GiriÅŸimi!

Bolivya’da darbe giriÅŸimi yaÅŸanıyor. Bolivya Devlet BaÅŸkanı Luis Arce, ordunun bazı birimlerinin düzensiz bir ÅŸekilde sokaÄŸa indiÄŸini belirterek bu durumu kınadı ve demokrasiye saygı gösterilmesi çaÄŸrısında bulundu.

Eski Devlet BaÅŸkanı Evo Morales’ten Ulusal Seferberlik ÇaÄŸrısı

Bolivya’nın eski Devlet BaÅŸkanı Evo Morales, darbe giriÅŸimine karşı demokrasiyi savunmak için ulusal seferberlik çaÄŸrısında bulundu. Morales, “General Zuniga tarafından hazırlanan darbeye karşı demokrasiyi savunmak için süresiz genel grev ve yol ablukası ilan ediyoruz. Silahlı kuvvetlerin demokrasiyi ihlal etmesine ve halkın gözünü korkutmasına izin vermeyeceÄŸiz” dedi. Morales ayrıca, Mendez Arcos’a baÄŸlı bir grubun keskin niÅŸancılarla Plaza Murillo’yu ele geçirmesini kınayarak, bu durumun darbenin önceden planlandığını gösterdiÄŸini söyledi. Demokrasiye gönül vermiÅŸ insanları, demokrasiye ve halka karşı hareket eden askeri gruplara karşı vatanı savunmaya çağırdı.

Bolivya Devlet BaÅŸkanı Luis Arce, “Bolivya ordusunun bazı birimleri tarafından gerçekleÅŸtirilen düzensiz konuÅŸlandırmayı kınıyoruz. Demokrasiye saygı gösterilmelidir” dedi.

General Zuniga: “Yeni Bir Bakanlar Kabinesi Kurulacak”

Darbe giriÅŸiminin liderlerinden General Juan Jose Zuniga, “Yeni bir bakanlar kabinesi kurulacak, elbette bazı ÅŸeyler deÄŸiÅŸecek, ancak ülkemiz artık böyle devam edemez” ÅŸeklinde açıklama yaptı.

Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde, ağır silahlı askerlerin ve zırhlı araçların başkent La Paz’daki Plaza Murillo’da toplandığı görüldü.

AB, Darbe Girişimini Kınadı

Avrupa BirliÄŸi (AB), Bolivya’da seçilmiÅŸ hükümeti devirmeye yönelik her türlü giriÅŸimi kınadı. AB Dış Ä°liÅŸkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “AB, Bolivya’daki anayasal düzeni bozmaya ve demokratik yollarla seçilmiÅŸ hükümeti devirmeye yönelik her türlü giriÅŸimi kınıyor” ifadesini kullandı ve Bolivya hükümeti ile halkıyla dayanışma mesajı yolladı.

Bolivya’daki geliÅŸmeler dünya genelinde yakından takip edilirken, ülkede demokrasinin geleceÄŸi konusunda büyük bir belirsizlik yaÅŸanıyor. Durumun nasıl geliÅŸeceÄŸi merakla bekleniyor.