TGC’den Siyasetçilere Sert Tepki: “Gazetecileri Hedef Gösterenler Suç Ortağıdır

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Yönetim Kurulu, gazetecilerin isimlerini ve kurumlarını hedef gösteren siyasetçileri sert bir şekilde kınadı. TGC, İçişleri Bakanlığı’na gazetecilerin tehdit edilmesinin suç olduğunu hatırlatarak, hedef gösterilen gazetecilerin can güvenliğinin sağlanmasını talep etti.

TGC, yaptığı yazılı açıklamada, son dönemde gazetecilerin isimlerini ve çalıştıkları kurumları hedef gösteren ve tehdit eden siyasetçilerin sorumsuz davranışlarına dikkat çekti. Bu tür eylemlerin geçmiÅŸte 67 gazetecinin öldürülmesine yol açtığını belirten TGC, “Siyasetçiler sorumlu davranmazlarsa yeni bir gazeteci cinayeti olması an meselesidir” dedi.

Açıklamada, “Demokrasiyle yönetilen ülkelerde siyasetçiler, kendilerine oy veren/vermeyen tüm yurttaÅŸların bilgilenebilmesi için gazetecilerin can ve iÅŸ güvenliÄŸine sahip çıkar. Ãœlkemizde ise kendilerini hukuktan muaf sayan bazı siyasetçiler, gazetecileri ve kurumlarını isim isim sayarak tehdit etmekte, hedef göstermektedir. Gazetecilere evlerinin, iÅŸ yerlerinin önünde saldırıp, yoÄŸun bakıma girmelerine neden olan kiÅŸilerin bazı partilerde görevli olduÄŸu açık bir biçimde ortaya çıkmasına raÄŸmen, hiçbir cezalandırma söz konusu olmamaktadır” denildi.

Normalleşme, Gazetecileri Tehdit Edenlerin Cezalandırılmasıyla Başlar

TGC, açıklamasında, gazetecilerin sürekli tehdit edildiÄŸi bir ülkede normalleÅŸmeden söz edilemeyeceÄŸini vurguladı. Ä°ktidar ve muhalefet partilerinin bu hukuksuzluÄŸa karşı duruÅŸ sergilememesini eleÅŸtiren TGC, “MeslektaÅŸlarımızı tehdit eden siyasetçileri kınamayarak, cezalandırmayarak sahip çıkan, ÅŸiddeti normalleÅŸtiren tüm partilerin olası bir saldırı ya da gazeteci cinayetinde suç ortağı olacaklarını, onları sorumlu tutacağımızı bir kez daha hatırlatıyoruz” ifadelerini kullandı.

Gazetecilere Yönelik Tehdit Suçtur

TGC, gazetecilere yönelik tehditlerin ve fiziksel saldırıların ciddi sonuçları olabileceÄŸine dikkat çekerek, “Hukuk, bu ülkede yaÅŸayan her yurttaşın can güvenliÄŸi için vardır. Parti yöneticileri ve milletvekilleri hukuktan muaf deÄŸildir. Siyasetçilerin gazetecileri tehdit etmesi suçtur. Gazetecileri tehdit etmeyi alışkanlık haline getiren siyasetçileri kınıyoruz” dedi.

Açıklamada, demokrasi açısından normalleÅŸmenin gazetecilere yönelik hedef gösterme ve saldırılara karşı durarak, kınayarak ve cezalandırılmalarını saÄŸlayarak baÅŸlaması gerektiÄŸi belirtildi. TGC, İçiÅŸleri Bakanlığı’na da gazetecilerin tehdit edilmesinin suç olduÄŸunu hatırlatarak, hedef gösterilen gazetecilerin can güvenliÄŸinin saÄŸlanmasını talep etti ve bu gazetecilere “geçmiÅŸ olsun” dileklerini iletti.

NHY / ANKA