New York Times, “Türkiye’de demokrasi kaybetti”

ABD’nin önde gelen gazetelerinden New York Times (NYT), anayasa deÄŸiÅŸiklikleriyle ilgili Pazar günkü referandum hakkında “Türkiye’de demokrasi kaybetti” baÅŸlıklı bir baÅŸyazı yayımladı.

Yazının giriÅŸinde, “Türkiye’deki referandum ile ilgili söylenebilecek en iyi ÅŸey, oy verenlerin yüzde 48,7’sinin CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan’ın otokratik yönetimini güçlendirmek adına attığı en aşırı adıma karşı çıkmasıdır. Referandumu yüzde 60 oy oranıyla kazanmayı uman ErdoÄŸan, en büyük ÅŸehirleri, Ankara ve Ä°stanbul’u kaybetti. Uluslararası gözlemcilerin seçimlerde usulsüzlük yapıldığı yönündeki iddiaları, (ErdoÄŸan’ın) meÅŸruiyetini daha da azaltacak” ifadeleri yer alıyor.

NYTimes, tüm bunlara raÄŸmen ErdoÄŸan’ın elde ettiÄŸi bu zaferin Türkiye’yi “deÄŸiÅŸken ve kindar bir adamın” ellerine bıraktığını belirtirken, dünyanın “on yıllarca Avrupa ile Ä°slam dünyası arasında kritik bir köprü vazifesi gören bir ülkenin demokratik yapılara ve deÄŸerlere bu kadar az saygı duyan bir kiÅŸinin yönetimi altında istikrarlı ve müreffeh bir geleceÄŸe” sahip olup olamayacağını merak ettiÄŸini öne sürüyor.

‘Trump’ın ErdoÄŸan’ı araması ÅŸok edici derecede yanlış’

Yazıda şu ifadelere yer veriliyor:

“Bu referandum, ErdoÄŸan’ın uzun bir zamandır Türkiye’nin parlamenter sistemini güçlü bir baÅŸkanlıkla deÄŸiÅŸtirme çabasının da baÅŸarıya ulaÅŸtığı anlamına geliyor.

“Her ne kadar Türkiye, NATO’nun hayati bir üyesi olsa da demokratik deÄŸerler üzerine inÅŸa edilen bu ittifak içerisinde giderek ayrışan bir üyeye dönüşüyor.

“ErdoÄŸan, Avrupa ve Amerika ile çatışmaya girdi, Batı karşıtı düşmanlıkları ateÅŸledi ve Rusya ile flört etmeye baÅŸladı.

“NATO ülkeleri, ErdoÄŸan’ın otokratik eÄŸilimlerini kontrol altına almak için ellerinden gelen her ÅŸeyi yaparken, Türkiye’de demokrasi savunucularına da cesaret vermelidir.

“Beyaz Saray, BaÅŸkan Trump’ın Pazartesi günü ErdoÄŸan’ı telefonla kutladığını açıkladı. Bu, ÅŸok edici derecede yanlış bir karşılık oldu.

“Nihayetinde, Türkiye’de demokrasi yeniden canlanacak olursa bu, ErdoÄŸan’ın dayattığı otoriter sistemi kabullenmek istemeyen milyonlarca Türkün sayesinde olacak. Haklarını ve özgürlüklerini geri almanın bir yolunu bulacaklar.”