NATO’nun Türkiye’de özgürlük ve demokrasi için sesini yükseltmesinin vakti geldi

ngiliz Times gazetesi bugünkü baÅŸyazılarından birinde Türkiye’deki son geliÅŸmelere deÄŸindi. Gazete, Türkiye’nin de üyesi olduÄŸu Kuzey Atlantik AntlaÅŸması Örgütü’ne (NATO) “özgürlük ve demokrasi için sesini yükseltme” çaÄŸrısı yaptı.

Times’ın baÅŸyazısının baÅŸlığı, “Giderek geniÅŸleyen bir tasfiye”.

BaÅŸyazı BirleÅŸmiÅŸ Milletler’in (BM); Türkiye’de polislerini, kamu görevlilerin ve muhalefete sempati duymakla suçlanan kiÅŸilerin topluca gözaltına alınmaları ile “bir korku iklimi yaratıldığı” tespitiyle baÅŸlıyor.

 

Times, BM’nin sık sık Batılı ülkeleri deÄŸerlendirirken çifte standart uygulamakla suçlandığını hatırlatıyor. Gazeteye göre örgütün Türkiye ile ilgili son tespitleri ise yetersiz bile sayılabilir.

‘Paranoyakça tepkilere iÅŸaret’

Başyazı şöyle devam ediyor:

“Gizemli Gülen hareketinin organize ettiÄŸi iddia edilen geçen yılki darbe giriÅŸimi sonrası 40 binden fazla kiÅŸi gözaltına alındı. 100 bin kiÅŸi görevden uzaklaÅŸtırıldı. Sırf bu rakamlar bile düşmanlarını ezmenin ve herhangi bir potansiyel siyasi muhalefeti ortadan kaldırmanın yanı sıra, kendisini çok geniÅŸ yetkilerle ödüllendirmekte de kararlı bir CumhurbaÅŸkanının paranoyakça tepkilere iÅŸaret ediyor. Öyle ki, kiÅŸisel yetkisi üzerinde gelecekte hiçbir kontrol mekanizması olmayacak, kimseye farklı düşünme fırsatı verilmeyecek.”

Times daha sonra Türkiye’de son referandum sonrası ikinci bir tasfiyeye baÅŸlandığını, yaklaşık 14 bin polisin gözaltına alındığını ya da görevden uzaklaÅŸtırıldığını belirtiyor.

‘Stalin ve Hitler’ benzetmesi

“Binlerce polis de hapiste. Sadakatleri sorgulanan ve sadece Gülencilere sempati beslendiklerinden şüphelenilen öğretmenlere, askerlere, yargıçlara, gazetecilere ve kamu görevlilerine katıldılar” diyor gazete ve ekliyor:

“Åžiddet içeren bir olayı kullanarak tasfiye ardına tasfiyeye giriÅŸmek, hesaplaÅŸmak, bağımsız sesleri sindirmek sık sık mutlak güç peÅŸindeki diktatörlerin baÅŸvurdukları bir taktik olmuÅŸtur.

“Stalin, Sergey Kirov’un 1934’te suikast sonucu öldürülmesinin ardından tasfiyelerine baÅŸlamıştı. Hitler de bir yıl önce Reichstag yangını sonrası hızla, binlerce muhalifinin tutuklanmasını saÄŸlayacak yasayı hızla meclisten geçirmiÅŸti.”

Hindistan gezisini sürdüren CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan’ı referandum sonrası çok az Avrupalı liderin kutladığı da ekleniyor yazıda.

‘Sayın ErdoÄŸan’ın Batılı müttefikleri de onu terk ediyor’

Times, başyazısını şu satırlarla noktalıyor:

“Stalin gibi Sayın ErdoÄŸan da da stratejik sabrı olan bir adam. Düşmanlarını tek tek ortadan kaldırıyor: Önce kendisini Kemalist laikliÄŸin koruyucusu olarak gören ve bir zamanlar çok güçlü olan orduyu, sonra ailesine yönelik yolsuzluk suçlamalarını haberleÅŸtiren gazetecileri, sonra da Gülen hareketinin gizemli Ä°slamcıları ile ancak çok uzaktan baÄŸlantılı olabilecek herkesi…Åžimdiye dek tüm geliÅŸmeler ErdoÄŸan’ın iÅŸine yaradı.

“Ancak tehlikeler de var. Artık Türkiye’deki yabancı yatırımcılar gergin. Paraları kesiliyor. Dış turizmdeki feci düşüş de cabası. Kürt ayrılıkçılar ve Ä°slamcılar yeni saldırılar planlıyor. Ve Sayın ErdoÄŸan’ın Batılı müttefikleri de onu terk ediyor. Åžu ana dek sadece NATO eleÅŸtiriden kaçınarak geri planda durdu. Ancak artık NATO’nun, ittifakın kalbinde olması gereken özgürlük ve demokrasi için sesini yükseltmesinin vakti geldi.”