Milli Eğitim’de karma eğitimden vazgeçilecek mi?

CHP İzmir Milletvekili Rıza Türmen, ‘Kızlı erkekli oturtan öğretmene soruşturma’ haberimizi Meclis’e taşıdı.

Hatay’ın Kırıkhan İlçesi’ndeki Yatılı Bölge Okulu’nda İngilizce Öğretmeni Eylem Bab’ın öğrencileri kızlı, erkekli oturttuğu, itiraz eden öğrencileri notla tehdit ettiği iddiasıyla hakkında soruşturma açılmasını Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’ya soran Türmen, verdiği soru önergesinde öğretmen Eylem Bab’ın haksızlıkla karşı karşıya kaldığnı kaydetti.

1 KIZ 1 ERKEK OTURTTU
Öğretmen Eylem Bab’ın öğrencilerini 1 kız 1 erkek olacak şekilde oturttuğunu hatırlatan Türmen, karma eğitime geçildiğinden beri bu şekilde oturma planı yapıldığını belirtti. “Karma eğitim çocukların gelişim ve eğitim hakları konusunda uluslararası çocuk hakları örgütleri ve insan hakları örgütlerince ve ayrıca bilimsel çalışmalarda yararı açıkça kanıtlanmış çağdaş bir uygulamadır” diyen Rıza Türmen, AKP milletvekilinin karma eğitime karşı çıkışını hatırlatarak  “Karma eğitimden vazgeçmeye dönük stratejik çalışmanız var mı? diye sordu.

BAKAN NABİ AVCI’YA 6 SORU
“Sistematik olarak karma eğitimden uzaklaşma politikasının idarecileri atama, öğretmenleri müeyyidelerle korkutma, öğrencileri disiplin cezalarıyla yıldırma olarak kendisini göstermektedir” diyen CHP İzmir Milletvekili Türmen’in yanıtlanmasını istediği sorular şu şekilde:

-Kırıkhan Yatılı Bölge Okulunda sistematik olarak uygulandığı iddia olunan baskı ile ilgili bir idari soruşturma açtınız mı?

-Eylem Bab’ın soruşturma dosyasında yer alan ve delil kabul edilen BİMER’e yapılan şikayetin sahibi, muhakkik ile yüzyüze görüşmesinde “kendisinin okuma yazma bilmediğini, şikayetin kendisine ait olmadığını, o yaştaki çocukların kardeş olduğu ve kızlı-erkekli oturmayla ilgili bir şikayetinin olmadığını” söylemiştir. Buna rağmen idari müeyyideye tabi tutulması, taraflı bir uygulamadır. Görev yapan muhakkikler üzerinde bakanlığınızın bir baskısı veya müdahalesi olmuş mudur?

-Görev yapan muhakkiklerin soruşturmanın salahiyetine gölge düşürdüğü açıktır, muhakkikler hakkında idari bir işleminiz olmuş mudur? Olması planlanmakta mıdır?

-Okulda görev yapan müdür yardımcısının kız öğrencilere yönelik “erkeklerle yanyana oturmak namusunu teslim etmektir” dediği yaygın olarak bilinmektedir. Müdür yardımcısı hakkında bir soruşturma açılmış mıdır? Açılması planlanmakta mıdır?

-Müdür yardımcısının bir kız öğrenciye zorla dilekçe yazdırdığı, annesinin imzasını atmasını istediği, imzasını bilmediğini söyleyince annesinin adına kendi imzası ile şikayet dilekçesi yazdırdığı ve bunun da delil olarak kabul edildiği anlaşılmaktadır. Sahte delil üretmek, olmayan bir şikayeti varmış gibi yönlendirmek suretiyle muhakkikleri yanıltmak fiillerinde bulunan müdür yardımcısı hakkında bir soruşturma açılmış mıdır? Açılması planlanmakta mıdır?

-İlçe milli eğitim müdürü soruşturma ile ilgili olarak “Başbakanı protesto mu ediyorsun? Neden kızlı-erkekli oturtuyorsun?”, “Bizim hükümetimizin zamanı şimdi. Sizin hükümetiniz başa gelince siz de istediğiniz gibi yaparsınız” beyanlarını kamuya açık ortamlarda dile getirmektedir. Bakanlığınızın taşra teşkilatının da hükümeti değil devleti temsil ettiğini dikkate alarak bu beyanların arkasında duruyor musunuz? İlçe Milli Eğitim Müdürü ile ilgili herhangi bir terfi işlemi planlamakta mısınız?

BirGün, SERBAY MANSUROĞLU