Brezilya, küresel düzeyde gerçekleşen ilk internet zirvesine ev sahipliği yaptı. Sao Paulo’da düzenlenen toplantıya, 85 ülkeden 800’e yakın kuruluş ve şirket katıldı.
Toplantıda konuşan Brezilya Devlet Başkanı Dilma Rousseff, internet yönetimini belirli şirket ve dağınık otoritelerin insiyatifinden çıkarıp, daha küresel ve demokratik hale getirmek için ülke olarak mücadele verdiklerini söyledi.
Konuşmasında internet yönetiminin küresel düzeyde çözülmesi gereken acil bir duruma dönüştüğüne işaret eden Rousseff, tüm dünyada ortak bir arayış haline gelen yeni internet düzenlemesinin, ifade özgürlüğü, insan hakları ve ülkelerin egemenliği ilkelerini garanti altına alması gerektiğini ifade etti.
Dünya çapında internet oyuncularını bir araya getiren buluşmanın aktörleri arasında sivil toplum kuruluşları, hükümet temsilcileri, internet yönetiminden sorumlu kuruluşlar, Google, Facebook, Microsoft gibi önemli teknoloji ve yazılım şirketleri, üniversiteler ve teknik uzmanlar yer alıyor.
Geçtiğimiz günlerde Brezilya meclisinde kabul edilen internet yasasından övgüyle söz eden katılımcılar, Brezilya’nın bu girişiminin internetin pozitif yönde gelişmesi adına, hükümetler nezdinde güzel bir örnek teşkil ettiğini belirtti.
Dünya Çapında Ağ (WWW) olarak tanımlanan sistemin kurucusu olarak bilinen Berners Lee ve internetin mucitlerinden biri olarak tanınan Google Başkan Yardımcısı Vint Cerf de konuşmacılar arasında yer alan isimlerdendi. Gerçekleşen toplantıdan memnuniyet duyduklarını dile getiren konuşmacılar, internetin geleceğinin uzlaşma üzerine olması gerektiğini ifade etti.
İnternet zirvesi, internet yönetimini ABD bünyesinde faaliyet gösteren özel ve devlet iştiraki kurumların tekelinden çıkarmak için, uluslararası düzeyde atılan ilk somut adım olması yönüyle dikkat çekiyor.
Uluslararası kamuya arz edilen toplantı öncesi 60 ülkeden toplam 188 yönetim modeli önerisinin geldiğini belirten yetkililer, tüm öneri ve taleplerin dikkatle incelenerek, en etkili yönetim taslağının ortaya çıkmasını umuyor.
Toplantı süresince tartışılacak konu başlıkları arasında ise ifade özgürlüğü, ağların güvenliği, gizliliğin korunması, hükümetlerin sorumlukları, internet erişiminin küresel düzeye ulaştırılması ve sunucuların tarafsız hale getirilmesi konuları yer alıyor.
Toplantıya Türkiye’yi temsilen Bilgi ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer ve ekibi katılıyor.
- Bilim İnsanları, Bazı Kişilerin Neden Covid Olmadığını Buldu - 21 Haziran 2024
- Tüketicinin İyimserliği Azalıyor - 21 Haziran 2024
- Akşener, Erdoğan’dan Ne İstedi? - 7 Haziran 2024