Ä°zlanda’nın Reykjanes Yarımadası’nda yanardaÄŸ patlaması

Ä°zlanda’nın güneybatısında yer alan Reykjanes Yarımadası’nda, yaklaşık 800 yıl sonra ilk kez yanardaÄŸ patladı. Patlama, Grindavik kasabasının 10 kilometre güneyinde, Fagradalsfjall Dağı’nın eteklerinde gerçekleÅŸti.

Ä°zlanda Meteoroloji Ofisinin (IMO) verdiÄŸi bilgiye göre, patlama 19 Mart 2021 tarihinde yerel saatle 21:40’ta baÅŸladı ve yaklaşık 500 metre uzunluÄŸunda bir çatlaktan lav püskürdü. Patlama, küçük ölçekli olarak nitelendirildi ve havadan görüntülendi. Patlamanın halka veya altyapıya herhangi bir zarar vermesi beklenmiyor. Ancak bölgede yüksek seviyede kükürt dioksit gazı ölçüldüğü için hava kalitesinin izlenmesi gerektiÄŸi uyarısı yapıldı.

Reykjanes Yarımadası, Ä°zlanda’nın en aktif volkanik bölgelerinden biridir. Bölgede son aylarda binlerce deprem kaydedilmiÅŸti. Bu depremler, yeraltındaki magmanın hareket etmesinden kaynaklanıyordu. Bilim insanları, bölgedeki volkanik aktivitenin arttığını ve bir patlamanın olası olduÄŸunu belirtmiÅŸlerdi. Patlama, Ä°zlanda’nın baÅŸkenti Reykjavik’e yaklaşık 30 kilometre uzaklıkta meydana geldi. Patlamayı görmek isteyen çok sayıda kiÅŸi, bölgeye akın etti. Ancak yetkililer, patlama bölgesine yaklaÅŸmamaları konusunda uyardı.

Ä°zlanda, dünyanın en volkanik ülkelerinden biridir. Ãœlkede yaklaşık 130 aktif yanardaÄŸ bulunmaktadır. Son büyük yanardaÄŸ patlaması, 2010 yılında Eyjafjallajökull Yanardağı’nda meydana gelmiÅŸti. Bu patlama, Avrupa’da hava trafiÄŸini felç etmiÅŸ ve milyonlarca yolcuyu etkilemiÅŸti.