back to top
Ana Sayfa Ekonomi Tarım İthalat Kısır Döngüsü Et Fiyatlarını Frenleyemiyor

İthalat Kısır Döngüsü Et Fiyatlarını Frenleyemiyor

CHP’li Ömer Fethi Gürer, et fiyatlarındaki hızlı artışın hayvancılıkta ithalata dayalı politikanın sonucu olduğunu belirterek, yem maliyetleri düşürülmeden ve yerli besici desteklenmeden fiyat artışlarının önlenemeyeceğini vurguladı.

Kısa Sürede Sert Zam

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, son haftalarda kombina ve kesimhanelerde yaşanan fiyat artışlarına dikkat çekerek, et fiyatlarındaki yükselişin hızlandığını söyledi. Gürer’in paylaştığı verilere göre, 25 Aralık 2025’te kilogramı 569 lira olan dana bıçak eti, 8 Ocak’ta 587 liraya, kısa süre sonra ise 601 liraya çıktı. Böylece yalnızca 20 günde artış yüzde 6’ya ulaşırken, yıllık bazda dana etindeki fiyat artışı yüzde 61’i aştı.

Gürer, fiyatlardaki bu seyrin vatandaşın mutfağındaki krizi derinleştirdiğini belirterek, hükümetin hayvancılık politikalarının sorunu çözmek yerine büyüttüğünü ifade etti.

İthalat Artıyor, Fiyatlar Düşmüyor

Gürer, hayvan ithalatının fiyatları düşürme iddiasıyla savunulduğunu ancak tablonun tam tersini gösterdiğini söyledi. 2025 yılının 11 ayında 654 bin 430 baş sığır ithal edildiğini belirten Gürer, bunun karşılığında 1 milyar 52 milyon dolardan fazla kaynağın yurt dışına aktarıldığını kaydetti.

“İthalat arttıkça fiyatlar düşmedi, aksine yükseldi” diyen Gürer, iktidarın her fiyat artışında yeniden ithalata yönelmesinin hayvancılıkta kalıcı bir çıkmaz yarattığını savundu.

Yem Maliyeti Besiciyi Çökertiyor

Besicinin en temel sorununun yem maliyetleri olduğunu vurgulayan Gürer, yem ithalatındaki artışın yerli üretimin gerilediğini gösterdiğini söyledi. 2024’te 51 bin ton olan arpa ithalatının, 2025’in 11 ayında 334 bin tona çıktığını belirten Gürer, ton başına ödemenin de 198 dolardan 243 dolara yükseldiğine dikkat çekti.

Mısır ithalatının 4,3 milyon tonu aştığını, kepek fiyatlarının da bir yılda ciddi biçimde arttığını ifade eden Gürer, bu maliyetlerle besicinin üretimde kalmasının giderek zorlaştığını, birçok üreticinin ahırlarını boşalttığını dile getirdi.

Yerli Üretim Olmadan Çözüm Yok

Gürer, hayvancılıkta sürdürülebilir bir politika için yem üretiminin ve yerli besicinin desteklenmesi gerektiğini belirterek, ithalatın yapısal sorunları derinleştirdiğini savundu. “Kendi yemini üretmeyen, kendi besicisini desteklemeyen bir sistemde et fiyatlarındaki artış önlenemez” diyen Gürer, mevcut yaklaşımın halkın protein erişimini de doğrudan etkilediğini söyledi.


  • NHY / ANKA Haber Ajansı, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in basın açıklamaları, resmi ithalat ve fiyat verileri.

Nokta Haber Yorum sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.