“İstanbul Sözleşmesi eylemlerinde yaşanan hak ihlalleri ve cezasızlık” raporu açıklandı

“İstanbul Sözleşmesi eylemlerinde yaşanan hak ihlalleri ve cezasızlık” raporunu açıklayan Toplumsal Hukuk Kadın Grubu, 5 Ağustos 2020 ile 1 Temmuz 2021 tarihleri arasında gerçekleştirilen eylemlere yönelik müdahalelerde, 176 LGBTİ+ ve kadının yanı sıra 2 kadın gazetecinin gözaltına alındığını, 23 kadın hakkında dava açıldığını aktardı. Toplumsal Hukuk Kadın Grubu, hazırladıkları “İstanbul Sözleşmesi eylemlerinde yaşanan hak ihlalleri ve cezasızlık” raporunu basın toplantısıyla kamuoyuna duyurdu. Mor Mekan’da gerçekleştirilen toplantıda, “İstanbul Sözleşmesinden vazgeçmiyoruz, İstanbul Sözleşmesi yaşatır” pankartı asıldı. Birçok kadın avukatın katıldığı toplantıda açıklamayı yapan avukat Irmak Bakır, İstanbul Sözleşmesi’nin kaldırılmasını iktidarın kadın özgürlük mücadelesine yönelik hamlesinin somut adımı olarak nitelendirdi. “İstanbul Sözleşmesi’nden Vazgeçmiyoruz” diyen kadınların, polis şiddeti, gözaltı, soruşturma, dava ve burs kesintileri gibi müdahalelerle engellenmek istendiğini ifade eden Bakır, “İstanbul, Ankara, İzmir, Mersin, Eskişehir ve Tokat’ta kadınlara yönelik polis şiddetinin, kimi zaman biber gazı ve plastik mermi kullanımını da içeren şiddet, yürüyüşlerinin barikatlarla engellenmesi gibi biçimler aldığını görüyoruz. En yaygın müdahale biçimi ise çembere almak ve görünmez kılmaya çalışmak” ifadelerini kullandı.

18 EYLEMİN 8’İNDE ŞİDDET 

Bakır, Ankara’da gerçekleştirilen İstanbul Sözleşmesi eylemlerine yönelik müdahaleye dair şu bilgileri paylaştı: “5 Ağustos 2020 ve 1 Temmuz 2021 tarihleri arasında Ankara/Kızılay/Sakarya bölgesinde toplam 18 sokak eylemi gerçekleştirilmek istendiğini görüyoruz. Bu eylemlerden ikisi kadınlara açılan davalarla ilgili adliye önünde yapılmak istenen açıklamalar. 18 eylemden 8’inde kadınlar ve LGBTİ+’lar fiziksel polis şiddetine ve gaza maruz bırakıldı. Polis müdahalesi gerçekleşen 8 eylemin 7’sinde kadınların özgürlükleri de sınırlanarak 106 gözaltı gerçekleştirildi. Astığı pankart ve attığı tweet gerekçesiyle iki kadın gözaltına alınmış olup bu süreçte toplam gözaltı sayısı 108 oldu.

” ÖĞRENCİLERE YÖNELİK ŞİDDET

  Devlet şiddetinin üniversite öğrencilerine yönelik olarak ise burs kesintisi ve disiplin soruşturması biçimini aldığını vurgulayan Bakır, “Onur Yürüyüşü’ne katılan bir öğrencinin KYK bursu kesildi, yaşam zincirine katılan öğrenciler disiplin soruşturması geçirdi. Eylemlere katılan öğrencilerin aileleri polis tarafından arandı. Eylemlerle ilgili olarak tespit edebildiğimiz kadarıyla 5 dava açıldı, 1 soruşturma devam ediyor” dedi. Bakır, kadınlara yönelik devlet şiddeti ile ifade ve toplanma özgürlüğü, işkence ve kötü muamele yasağı, kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkı, ayrımcılık yasağı gibi temel hak ve güvencelerin ihlal edildiğini söyledi.

İSTANBUL’DA POLİS ENGELİ

İstanbul’da gerçekleştirilen eylemlere yönelik müdahaleye dair Bakır, şu bilgileri verdi: “İstanbul Sözleşmesi Kampanya Grubu’nun Beşiktaş Abbasağa Parkı’nda forum yapmasına polis engel oldu. Polis engeli üzerine seslerini Beşiktaş sokaklarında duyuran kadınlar, ‘Kadınları değil cinayetleri engelle’ sloganıyla Barbaros Meydanı’na doğru yürüyüşe geçti. Meydanda yapılan forumun ardından polisler, 8 kadını gözaltına aldı. İstanbul Sözleşmesini Uygula Kampanya Grubu’nun çağrısıyla kadınlar Kadıköy İskele Meydanı’nda bir araya geldi. Eylem sonrası yapılan yürüyüş iki kez polis barikatıyla engellenmek istendi. Kadınlar dağılırken, atılan sloganlar gerekçe gösterilerek polis gözaltı işlemi yapmaya başladı. Bir kadın gözaltına alındı.

” İZMİR’DE 18 KADINA DAVA

5 Ağustos 2020 tarihinde İzmir’de yapılması planlanan yürüyüşe yönelik polis saldırısı gerçekleştiğini anımsatan Bakır, “16 kişinin ters kelepçelenip darp edilerek gözaltına alınmasının ardından alandaki diğer kadınlar oturma eylemiyle saldırıyı protesto etti. Eylemin ardından 5 kadın daha gözaltına alındı. Gözaltına alınan 18 kişi hakkında 2911 sayılı Kanuna aykırılıktan dava açıldı. Polis şiddetine maruz kalan kadınlar da polisler hakkında suç duyurusunda bulundu” diye belirtti.

ESKİŞEHİR VE MERSİNDE MÜDAHALE

20 Mart 2021’de Mersin Kushimoto Sokağı’nda bir araya gelen kadınların tepkilerini dile getirmek için Özgecan Aslan Meydanı’na yürümek istediğini dile getiren Bakır, “Sokağın sonunda polis barikatıyla karşı karşıya kalan kadınlar yürümekte ısrar ederek, Özgecan Aslan Meydanı’na yürüdü. Meydanda kitlesel bir şekilde basın metni okundu. Eylemle ilgili olarak kadınlara para cezası kesildi” dedi.  Bakır, Eskişehir’de de Onur Haftası için toplanan gruba polis müdahalesi olduğunu belirterek, “Grubun bir araya gelmesini ve pankart açmasını engelleyen polis, 20 kişiyi gözaltına aldı” ifadelerini kullandı.

GÜLİSTAN DOKU NEREDE?

Türkiye genelinde gerçekleştirilen “Gülistan Doku Nerede” eylemleri kapsamında Ankara Kadın Platformu’nun 5 Ocak 2021 tarihindeki buluşma adresi olan Çankaya Belediyesi’nin ablukaya alındığını hatırlatan Bakır, “Polis kadınların toplanmasına izin vermeyerek, 18 kişiyi darp ederek gözaltına aldı. Müdahaleyi görüntülemek isteyen gazeteciler de polis tarafından darp edildi. Kadınlara yönelik polis müdahalesini kayıt alan gazetecilerin kameraları polis tarafından yere atılarak, kırıldı. Jinnews Muhabiri Habibe Eren ve Öznur Değer de gözaltına alındı” dedi.

KADINLAR KUŞATMAYI KIRIYOR

Yaygın, sistematik, çok yönlü devlet şiddetinin kadın hareketini kuşatma çabasına karşı kadınların ve LGBTİ+’ların yaşamın her alanında bu kuşatmayı kırdığını ifade eden Bakır, şöyle devam etti: “Şiddet faillerinin cezalandırılması, toplanma ve ifade özgürlüğünün cezalandırılmasının engellenmesine yönelik mücadelemiz devam ediyor. Şiddetin bastırmayacağı gerçekler var. İstanbul Sözleşmesi’nin feshi yok hükmündedir, kadınlar ve LGBTİ+’lar geleceklerini tek adamların belirlemesine izin vermeyecek.”  Bakır’ın konuşmasından sonra toplantı forum ile devam etti.