Ä°srail güçleri Gazze’de Filistinlileri soyarak gözaltına aldı

Ä°srail güçlerinin Gazze Åžeridi’nde gerçekleÅŸtirdiÄŸi operasyonlarda, Filistinlilerin soyularak gözaltına alındığına dair ortaya çıkan görüntüler sosyal medyada büyük tepki uyandırdı.

7 Aralık’ta paylaşılan fotoÄŸraf ve videolarda, Gazze’nin kuzeyindeki Beyt Lahya ÅŸehrinde silahlı Ä°srail askerlerinin yönlendirmesiyle en az 100 Filistinlinin iç çamaşırlarına kadar soyunmuÅŸ halde sıralar halinde oturduÄŸu görülüyor.

Ä°srail Savunma Kuvvetleri (IDF) bu görüntülere dair doÄŸrudan bir yorum yapmamış, ancak IDF sözcüsü Daniel Hagari, “IDF savaşçıları ve Åžin Bet görevlilerinin yüzlerce terör şüphelisini gözaltına aldığını ve sorguladığını” belirtti.

Al-Araby al-Jadeed gazetesine göre, gözaltına alınarak bilinmeyen bir yere götürülenler arasında Filistinli muhabir Diaa Al-Kahlout da bulunuyordu. Al-Araby al-Jadeed, gözaltına alınan erkeklerin soyunmaya zorlandığını ve bilinmeyen bir yere götürülmeden önce arandıklarını aktardı.

Görüntüler, Ä°srail güçlerinin Gazze’deki askeri operasyonlarda gözaltına alınan Filistinlilere yönelik insan hakları ihlalleri iddialarını gündeme getirdi. Özellikle gazeteci Diaa Al-Kahlout’un gözaltına alınması, basın özgürlüğüne yönelik endiÅŸeleri artırdı.

Bu olaylarla birlikte, Filistinli Gazeteciler Sendikası BaÅŸkanı Nasır Ebu Bekir’in verdiÄŸi bilgiye göre, Gazze Åžeridi’nde 7 Ekim’den bu yana yaklaşık 75 gazeteci hayatını kaybetti. Uluslararası toplum, gazetecilere yönelik saldırıları ve basın özgürlüğüne yapılan müdahaleleri kınamaya çaÄŸrıldı.