İspanya’da rıza dışı cinsel ilişkiyi tecavüz kabul eden yasa onaylandı

Ä°spanya’da hükümet, açıkça rıza gösterilmeyen her türlü cinsel iliÅŸkiyi tecavüz olarak tanımlayan yasa tasarısını onayladı.

Euronews Türkçe’nin haberine göre Ä°spanya Hükümet sözcüsü Maria Jesus Montero yasanın, “sessizlik ve pasifliÄŸin rıza anlamına gelmediÄŸini veya muhalefet göstermemenin diÄŸer kiÅŸinin iradesine karşı hareket etmek için bir mazeret olamayacağını açıkça ortaya koyduÄŸunu” söyledi.

Ä°spanya EÅŸitlik Bakanı Irene Montero ise, “Bu yasa rızayı merkeze alıyor ve bu da bedeniniz ve cinselliÄŸiniz hakkında yalnızca sizin karar vermeniz anlamına geliyor. Sizi direndiÄŸinizi, ÅŸiddet olduÄŸunu veya korkutulduÄŸunuzu göstermek zorunda kalmaktan kurtarıyor” dedi.

Sosyalist BaÅŸbakan Pedro Sanchez de tasarının onaylanması sonrası sosyal medyada yaptığı paylaşımda, “Ãœlkemizi kadınlar için daha özgür ve güvenli bir yer haline getirelim” ifadelerini kullandı.

Tasarının yasalaşması için Eylül ayında parlamentoda oylamaya sunulması bekleniyor.

Kadın hakları grupları tarafından uzun süredir beklenen yasayla sokakta tacizde bulunmak ve ıslık çalmak ilk kez suç haline geliyor. Tasarı ayrıca zorla evlendirme ve kadın sünnetini ceza gerektiren suçlar olarak nitelendirirken, kadın tacirliğine karşı yasaları da sertleştiriyor.

“Sadece evet evettir”

“Sadece evet evettir” olarak adlandırılan tasarı, 2016’da Pamplona’daki San Fermin BoÄŸa GüreÅŸi festivalinde 18 yaşındaki bir kadının, beÅŸ erkeÄŸin toplu tecavüzüne uÄŸraması sonrası açılan davada verilen karar sonrası baÅŸlayan tartışmalar sonucunda hazırlandı.

Saldırıda, kendilerine “kurt sürüsü” diyen erkekler, mahkeme fiziksel ÅŸiddet kullandıklarına dair hiçbir kanıt bulamadığı için, tecavüzü de içeren daha ciddi cinsel saldırı suçu yerine, baÅŸlangıçta cinsel tacizden hüküm giydi.

Adamlardan ikisi, saldırı sırasında kadının sessiz kaldığının görüldüğü bir video çekmiÅŸti. Yargıçların videoyu “kadının rızası var” ÅŸeklinde yorumladığı ortaya çıkmıştı.