İhraç edilen Candan: Onlar gidecek biz kalacağız

Hakkında başlatılan soruşturmanın tamamlanmasılya memurluktan ihraç edilen Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “Bir adım geri atmayacağız ve onlar gidecek biz kalacağız” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) eski Milletvekili Sinan Aygün’ün, TOGO İkiz Kuleleri Davası’nda taraf olan Çankaya Belediyesi’nde çalışan Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan hakkında “işe gitmeden maaş aldığı, haksız kazanç sağladığı” gerekçesiyle şikâyette bulunması sonucunda başlayan soruşturma tamamlandı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun izin verdiği soruşturma kapsamında toplanan Yüksek Disiplin Kurulu (YDK) Candan’ı memuriyetten çıkardı. Candan’ın memuriyetten çıkarılmasına ilişkin Türk Mühendis ve Mimarlar Odası’nda (TMMO) basın toplantısı düzenlendi. Toplantıya çok sayıda meslek örgütü temsilcisi katıldı.

BAKAN YARDIMCISI KURUL ÜYESİ

Toplantıda ilk olarak konuşan Candan, saat 09.30’da kendilerini toplantıya çağırdıklarını ama iki saat beklediklerini belirtti. YDK’nin İçişleri Bakanlığı tarafından oluşturulan bir heyet olduğuna vurgu yapan Tezcan, heyetin başkanının İçişleri Bakan yardımcısı Mehmet Ersoy olduğuna dikkat çekti. Heyette aynı zamanda eski Kırşehir Valisinin de bulunduğunu belirten Tezcan, Kırşehir’de açtıkları davalarda vali ile sık sık karşı karşıya geldiklerini ifade etti. Candan, “Çünkü hükümet konağının arazisini peşkeş çeken bir valiydi” diyerek yaşanan sürece değindi.

‘SİZ SORUŞTURMA YÜRÜTEMEZSİNİZ’

Savunmalarının çok kısa sürdüğünü kaydeden Candan, “YDK’nin bizi yargılayamayacağı ve soruşturmayı yürütemeyeceğine dair savunma yaptık. Çünkü Danıştay buna dair bir karar vermişti. İçişleri Bakanlığı tarafından, hazırlanan bir rapor üzerinden bana ve arkadaşlarıma soruşturma izni verildi. Avukatım ‘Müvekkilim, İçişleri Bakanlığı’nda çalışmıyor siz soruşturma yürütemezsiniz’ dedi” diye belirtti.

Bunun siyasi bir karar olduğuna dikkat çeken Candan, “İktidar gidiyor. Giderken de topluma bir korku salmaya çalışıyor. Bunu da kamuoyunda öne çıkmış isimler üzerinden sopa göstererek yapmaya çalışıyor. Ama bunlar yeni değil. Dolayısıyla Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin uzun zamandır verdiği mücadelenin toplam faturası buraya kesilmiş durumda. Bu kararı İçişleri Bakanlığı verdi. Danıştay kararını takmayan bir YDK var. YDK bürokratlardan oluşuyor ama kararın siyasi olduğu çok açık. Şikayetçi Sinan Aygün, soruşturma iznini veren İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, kararı veren de İçişleri Bakan Yardımcısı, valisi, personeli. Bir komplo kurulduğu çok açık. Devletin memurunu kurduğu bir komplo bu” şeklinde konuştu.

‘RANTÇILARIN PEŞİNE DÜŞECEĞİM’

Bundan sonra belediyeye gitme zamanını rantçıların peşine düşerek ve mücadele ederek geçireceğini vurgulayan Candan, “Mimarlar Odası kurulduğu günden bu yana bedel ödese de geri adım atmayan bir kurum. Yalnız olmadığımızı biliyoruz. Baskıyla, tehditle, açlıkla susturmaya çalışıyorlar. Lakin olmuyor. Bir adım ger adım atmayacağız ve onlar gidecek biz kalacağız. Dönüşümüz muhteşem olacak. O saray boşaltılacak, o torba yıkılacak ve bunu yapanlar yargı önünde hesap verecekler. Ve o gün biz tanık olarak orada olacağız” ifadelerini kullandı.

Açıklamaya katılan meslek örgütü temsilcileri de Candan’a dayanışma mesajında bulundu.