Hepimiz Maymunuz

Ünlü fotbolcular, futbolda ırkçılığı muz yiyerek protesto ediyor. Fotoğrafları “Hepimiz maymunuz” diyerek sosyal medyadan paylaşıyor.

Sporcular, İspanya Birinci Futbol Ligi (La Liga) takımlarından Barcelona’da, Brezilyalı oyuncu Dani Alves’e yönelik ırkçı hareketi muz yiyerek protesto ediyor.

Haftasonu Barcelona – Villarreal maçında, taraftarlar oyunculardan Alves’e muz atmış, Alves de kendisine atılan muzu yiyerek cevap vermişti. Alves maçın ardından “Muzu kimin attığını bilmiyorum ama ona teşekkür etmek isterim. Bana gol atmak için ihtiyacım olan enerjiyi verdi” demişti. Muz atıldığında Barcelona 2-0 mağluptu. Maç 3-2 Barcelona’nın galibiyetiyle sonlandı.

Yaşananların ardından pek çok ünlü futbolcu, futbolda ırkçılığa karşı muz yerken çektikleri fotoğrafları internetten paylaşmaya başladı. Ayrıca “Hepimiz maymunuz”, “Irkçılığa hayır de” paylaşımları da yapıldı.

İtalya Başbakanı Matteo Renzi ve A Milli Futbol Takım Teknik DirektörüCesare Prandelli de eyleme destek verdi.

Futbol camiasından da büyük destek geldi. Barcelona’dan Alex Song, Fernandinho ve Neymar, Sivasspor Teknik Direktörü Roberto Carlos, Manchester City’den Sergio Agüero, eski Fenerbahçeli futbolcu Alex de Souza, Milan’dan Mario Balotelli, Arsenal’den Bacari Sagna, Zenit St Petersbourg’dan Hulk, Liverpool’dan Louis Suarez, Pierre EmerickAubameyang ve Philippe Coutinho, Borussia Dortnund’dan Robert Lewandowski, Napoli’den Dries Mertens, Sao Paulo’dan Lucas Mourave Brezilya Kadın Milli Takımı eski kaptanı Marta muz yerken resim çektirenler arasında yer aldı.

Ayrıca İspanyol devlet televizyonu RTVE‘deki bir sabah programının sunucusu Marilo Montero ile NTV Spor yayınında spiker Emek Ege de canlı yayında muz yiyerek futboldaki ırkçılığı protesto etti.

Üyeliği iptal edildi

Ayrıca Villarreal Kulübü, Barcelonalı futbolcu Brezilyalı Dani Alves’e muz atan taraftarlarının kimliğinin tespit edildiğini belirterek, kulüp üyeliği iptal edildiğini ve El Madrigal Stadı’na girişinin ömür boyu yasaklandığını açıkladı. “Villarreal Kulübü her türlü ırkçılığı, yabancı düşmanlığını, ayrımcılığı ve şiddeti sonuna kadar kınar” dedi.

FIFA Başkanı Joseph Blatter de “Dani Alves’in hoşgörü gösterdiği olay yabanilikten başka bir şey değil. Her türlü ayrımcılığa karşı birlikte mücadele etmeliyiz. Dünya Kupası’nda ırkçılığa sıfır tolerans olacak” diye konuştu.