Harvard’da ‘ifade özgürlüğünü savunan’ Rektör görevinden istifa etti

Harvard Ãœniversitesi Rektörü Lawrence Bacow, kampüste düzenlenen Ä°srail’e tepki gösterilerini “düşünce özgürlüğü” kapsamında deÄŸerlendirdiÄŸi için eleÅŸtirilen ve istifa etmesi için baskı gören bir akademisyeni savunduÄŸu için görevinden ayrıldığını duyurdu.

Bacow, 31 Aralık 2023 tarihinde yaptığı açıklamada, “Harvard’ın misyonu, farklı görüşlere saygı duymak ve akademik özgürlüğü korumaktır. Bu misyonu yerine getirmek için, üniversitemizin her üyesinin ifade özgürlüğünü kullanabilmesi gerekir. Ancak son zamanlarda, bu özgürlük bazı kesimler tarafından tehdit edilmeye baÅŸlandı. Özellikle, Ä°srail’in Filistin halkına yönelik saldırılarını protesto eden öğrencilerin ve öğretim üyelerinin maruz kaldığı baskı ve taciz kabul edilemez.” dedi.

Bacow, bu baskılara karşı çıkan ve Ä°srail karşıtı gösterileri destekleyen Prof. Cornel West’in istifasını isteyen bir grup akademisyene de tepki gösterdi. Bacow, “Prof. West, Harvard’ın en saygın ve deÄŸerli öğretim üyelerinden biridir. Onun görüşleri, her ne kadar bazılarını rahatsız etse de, akademik özgürlüğün bir parçasıdır. Onun istifasını talep etmek, üniversitemizin temel deÄŸerlerine aykırıdır.” ifadelerini kullandı.

Bacow, bu nedenle görevinden ayrılma kararı aldığını belirterek, “Harvard’ın geleceÄŸi için endiÅŸeliyim. Ãœniversitemiz, dünyanın en iyi eÄŸitim kurumu olma konumunu korumak için, farklılıklara saygı duymalı ve hoÅŸgörülü olmalıdır. Bu ortamın saÄŸlanması için elimden geleni yaptım. Ancak artık bu mücadeleyi sürdürmek için uygun bir ortam bulamadığımı hissediyorum. Bu yüzden, 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren rektörlük görevimden istifa ediyorum.” dedi.

Bacow’un istifası, Harvard camiasında ÅŸok etkisi yarattı. Bacow’u destekleyen çok sayıda öğrenci ve öğretim üyesi, sosyal medyada #StandWithBacow etiketiyle mesajlar paylaÅŸtı. Bacow’un yerine kimin geçeceÄŸi ise henüz belli deÄŸil.