Hangi öğretmenler günü?

Tüm Dünya ülkeleri 1966’da UNESCO ve ILO tarafında belirlenen 5 Ekim’i ‘Dünya Öğretmenler Günü’ olarak kabul etmiştir.

Darbeciler ise öğretmenler gününü darbeden tam bir yıl sonra, ’24 Kasım’ olarak ilan etmiş kılıfını da hazırlamıştır.

Başöğretmenliğin kabul edildiği gün olan 24 Kasım artık ülkemizde öğretmenler günüdür. Darbeci paşaların bu tarihi seçmesinin en önemli nedeni; 24 Kasım’ın, Atatürk’e ‘başöğretmen’ sıfatının verildiği tarih olmasıydı. Böylelikle tarihe itiraz etmek isteyenleri, Atatürk düşmanlığıyla suçlayıp hedef gösterecekti.

Peki ya o bir yıl darbe sürecinde neler oldu. Öğretmenler, fişlendi, sürgün edildi, işkence gördü, meslekten atıldı, kaybedildi. TÖB-DER kapatılarak, demokratik eğitimci bir dernek susturuldu.

Armağan edilmiş bu günün darbeden tam 1 yıl sonra, onca öğretmen kaybından sonra olması sizi hiç düşündürmüyor mu? 12 Eylül sonrasında, her fırsatta mağdur edilen, ’az çalışıyorlar’, ’çok tatil yapıyorlar’ diyerek siyasiler tarafından her fırsatta aşağılanan öğretmenlere, çözüm bekleyen hayati önem taşıyan sorunları bile gündeme getirilmeden, ’24 kasım’ bir lütuf gibi ‘resmi öğretmenler günü’ armağan edildi. Soran sorgulayan, düşünen ve düşünmeyi öğreten, tek tiplikten uzak öğretmenler, ciddi korkular yarattı ki, onları yok sayıp ellerinde bulunan öğretmenlere bir ”sus günü” verilmiş oldu.

12 Eylül cuntasının bir ürünü olan ‘24 Kasım Öğretmenler Günü’ 12 Eylül zihniyetinin ve günümüzdeki temsilcilerinin nasıl bir öğretmen istediğinin simgesidir. Öğretmenler, darbe döneminden kalan yasalarla hala baskı altında çalışmaya devam etmektedir.

24 Kasım’ı öğretmenler günü olarak kabul etmek, 12 Eylül rejimini, uygulamalarını ve düşüncesini benimsemek demektir, TÖB-DER’in kapatılmasını, binlerce öğretmenin mağdur edilmesini, işkence görmesini, kaybedilmesini, 12 Eylül ve devamı zihniyetinin yaratmak istediği ‘itaatkar öğretmen’ profilini kabul etmek demektir.

24 Kasım’ı Öğretmenler Günü olarak ilan edenler, öğretmenlere içi boş ve gerçek yaşamda hiçbir karşılığı olmayan övgüler dizip, yıllardır yaşanan sorunların üzerini örterek günü kurtarmaya çalışmaktadır.

24 Kasım, bir çok anlam içeren bir gün olarak bugünlere geldi.

Darbecilerden bir ”armağan”mış gibi gelen 24 Kasım’ı kabul etmeyip 5 Ekim’i tüm Dünya ülkeleri gibi öğretmenler günü olarak kabul eden her emekçi öğretmenin Öğretmenler günü kutlu olsun.

Nokta Haber Yorum, Atra AKTU