Kiliseye saldırı, güzel bir güne uyanmak ne kadar zor…

Günlerden pazar, güneşli bir bahar sabahına uyandım diye seviniyorsunuz. Dışarıda kuşlar cıvıldıyor, sokak köpekleri bir olmuş havlıyor.

Gün başlıyor.

Güzel bir kahvaltı var aklınızda. Sonra çıkıp dolaÅŸmak. Ama önce haberlere bakmak istiyorsunuz. Bir alışkanlık, belki birazda merak var bunun altında. Gazeteleri açmaya korkarak elinize alıyorsunuz. Dünün haberleri, çoÄŸu bildiÄŸiniz ÅŸeyler. Ahmet Şık için yürümüş arkadaÅŸları. Yüz gündür içeride. Yüz adım yürüyüşü…

Neden içeride Ahmet Şık, suçu ne?

Fethullahçı yapılanma ile ilgili kitap yazarken, daha baskıya göndermeye fırsat bulunmadan tutuklanmasıyla Ahmet Şık’ı tanıdı büyük çoÄŸunluk. Daha sonra kitap yüz yazarın imzasıyla “Ä°mamın Ordusu” adıyla yayınlandı. Fethullahçıların polisteki örgütlenmesini kitapla bir kez daha bilinir kıldı.

Uzun yıllar içeride yattı. Ä°ktidar kavgası aynı yaÄŸmurlar altında yürüyenleri ayırdı. Hükümet Fethullahçılarla nikahı bozdu… Kumpaslar ortaya çıktı, Ahmet Şık özgürlüğüne kavuÅŸtu. Gazetecilik mesleÄŸi olan iÅŸini yapanın sevilmediÄŸi günler baÅŸlamıştı. Ahmet Şık’da gazeteciydi. Ä°ÅŸini yapmaya devam etti.

MİT Tırları dedi, yazdı.

15 Temmuz Darbesinin şifrelerini çözmeye çalıştı, eline geçen ip uçlarını bırakmadı, ardını sorguladı. Tutuklandı. Tutuklanma daha çok yazma sen demek gibiydi.

Yüz gündür içeride Ahmet Şık.

Türkiye referanduma giderken, kara propaganda devam ediyor. Ãœlkenin hemen her yerinde “Hayır” diyenlere göz açtırılmıyor. Baskılar görüyorlar. Çalışmaları, kampanyaları engelleniyor. Her ilde, her kasabada gözaltında çok sayıda “Hayırcı” var. Özellikle gençler gözaltına alınıyor, göz dağı veriliyor. Basında haber olmayı hak etmeyen bu demokrasi ayıbı sosyal medya sayesinde kısmen görünür oluyor. Hayırcılara parmak sallayan polisler, güvenlik görevlileri, yaka paça gözaltına almalar, hayır çadırlarının belediye çalışanları tarafından sökülmesi ve silahlı saldırılar bir yanda, diÄŸer yanda devletin bütün imkanları ile “evet” çalışması yapan cumhurbaÅŸkanı, baÅŸbakan ve bakanlar…

Ben kendi payıma bu güzel pazar sabahına da güzel başlayamıyorum. Ülkede olup biten yetmezmiş gibi bir de dünyadan kötü haberler üstüme üstüme geliyor.

Mısır’da patlayan bombaların hedefinde bir kilise var. Hristiyanların Paskalya bayramı kana bulandı. OrtadoÄŸu kanla tarihini yeni bir sayfa daha ekledi. Suriye, Irak, Yemen, Libya kan gölü çoktandır. Mısır Arap Baharından bu yana durulmuyor. Mısır’dan gelen haberler insanın kanını donduruyor. Ä°ki patlamada çok sayıda ölü ve yaralılar var. Ajanslara düşen haberlerde ÅŸimdiden 21 ölü, 42 yaralıdan söz ediliyor…

Z. Baki Kamil