George Floyd’u öldüren eski polis için ‘ağırlaÅŸtırıcı faktörler’ nedeniyle daha sert ceza istemi

Amerikalı savcılar, cinayeti davasında sanık eski polis memuru Derek Chauvin’ı yargılayan hakimden ağırlaÅŸtırıcı faktörleri deÄŸerlendirmesini isteyerek daha büyük bir ceza talep etti.

Minnesota Eyaleti BaÅŸsavcısı Keith Ellison ve baÅŸsavcı Matthew Frank, Bölge Mahkemesi Yargıcı Peter Cahill’e gönderdiÄŸi bir mektupta, “Chauvin’in devlet otoritesini temsil ettiÄŸi ve savunmasız bir kurban olan Floyd’u zalimce öldürdüğü için yürürlükte olan eyalet kurallarından daha sert bir cezayı hak ettiÄŸini” söyledi.

Savcılar, “sanığın eylemleri büyük bir acıya neden olduÄŸunu ve Chauvin’in Floyd’a tıbbi yardım vermek için “hiçbir giriÅŸimde bulunmadığını” ekledi.

Jüri, Chauvin’ı cinayet ve kasıtsız adam öldürmekten suçlu buldu

Minneapolis’teki Hennepin Bölge Mahkemesinde 4 haftadır devam eden yargılamada 20 Nisan’da 12 kiÅŸilik jüri, kendisine yöneltilen 2. ve 3. dereceden cinayet ile 2. dereceden adam öldürmek suçlamalarının tümünden Chauvin’i suçlu bulmuÅŸtu.

Hakkındaki üç iddiadan da suçlu bulunan Chauvin, Minnesota kanunlarına göre en fazla 75 yıla kadar hapis cezası alabilecek.

Kararın okunmasının hemen ardından hakkındaki 1 milyon dolarlık kefalet kaldırılan Chauvin, tutuklanarak cezaevine götürülmüştü.

Chauvin’in karar duruÅŸması 16 Haziran’da yapılacak.

George Floyd’un ölümü

Siyahi Amerikalı 46 yaşındaki George Floyd, 25 Mayıs 2020’de dolandırıcılık şüphesiyle Minnesota eyaletinin Minneapolis kentinde gözaltına alındığı sırada, 44 yaşındaki polis memuru Derek Chauvin’in 9 dakika 29 saniye boyunca diziyle boynuna bastırması nedeniyle dakikalarca “nefes alamıyorum” diye yalvarmıştı.

Floyd olay yerine gelen acil sağlık ekiplerince kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetmiş, olayla ilgili görüntüler sosyal medyada büyük tepki toplamıştı.

Görüntüler, ülkede siyahilere yönelik polis ÅŸiddeti tartışmalarını alevlendirmiÅŸ ve protestolar, olayların baÅŸladığı Minneapolis’ten ülke geneline sıçramıştı.

Floyd’un ölümüne neden olmakla suçlanan Chauvin, olaydan 4 gün sonra gözaltına alınmış, hakkında cinayet ve adam öldürme suçuyla dava açılarak tutuklanmıştı.

Chauvin, 29 Mayıs 2020’den beri tutuklu bulunduÄŸu Oak Park Heights’teki hapishaneden 10 Temmuz 2020’de, kefalet bedeli olan 1 milyon doların “Allegheny Casualty Company” adlı kuruluÅŸ tarafından garanti edilmesinin ardından serbest bırakılmıştı.