Amerikan Merkez Bankası (Fed) enflasyonla mücadele kapsamında politika faizini 75 baz puan daha artırdı. Böylece Fed yıl içinde altıncı kez faiz artırımına gitmiş oldu.
Amerika BirleÅŸik Devletleri (ABD) Merkez Bankası (Fed) Açık Piyasa Komitesi’nin toplantısı sonrasında politika faiz kararını açıkladı. Buna göre Fed, yüksek enflasyonla mücadele için politika faizini dördüncü ayda da 75 baz puan artırarak, yüzde 3,75-4,00 aralığına yükseltilmesi kararı aldı.
Son dört aydır faizi 75 baz puan artıran Fed, bugün aldığı son kararla bu yıl içinde altıncı kez politika faizini artmış oldu.
Fed tarafından ÇarÅŸamba günü yapılan açıklamaya göre, Açık Piyasa Komitesi’nin uzun vadede azami düzeyde istihdam ve yüzde 2 enflasyon hedefinde ısrarlı olduÄŸu belirtildi.
Enflasyonla mücadelede faiz artırmanın uygun bir yöntem olduğuna işaret edilen açıklamada, bunun ekonomiye olan etkilerinin de değerlendirilmesi gerektiğinin altı çizildi. Fed bu açıklama ile gelecek aylarda daha düşük faiz artırımına gidilebileceği sinyalini verdi. Fed, gelecek faiz kararını Aralık ayında açıklayacak.
ABD’de resesyon kaygısı
Uzmanlar, Amerikan Merkez Bankası’nın enflasyonla mücadele için attığı sert adımların ekonomik konjonktüre sekte vurmasından ve ABD’nin resesyona sürüklenmesinden kaygı duyuyor. ABD ekonomisi yılın ilk iki çeyreÄŸinde daralmıştı. Üçüncü çeyrekte ise yüzde 0,6 oranında büyüme kaydedildi.
Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik savaşının etkisiyle ABD’de de enflasyon Haziran ayında son 40 yılın en yüksek seviyesine ulaÅŸarak, yüzde 9,1 olarak gerçekleÅŸmiÅŸti. Daha sonraki aylarda enflasyon yüzde 8,2’ye gerilemiÅŸ olsa da, Fed yüzde 2 hedefinin hâlâ uzağında bulunuyor.
Ülkede 8 Kasım’da yapılacak Kongre seçimleri öncesinde tüketici fiyatlarındaki artış BaÅŸkan Joe Biden ve Demokratlar üzerinde büyük baskı oluÅŸturuyor. Kamuoyu yoklamaları, enflasyonun insanlar için en önemli konular arasında bulunduÄŸunu gösteriyor.
AFP,dpa / JD,ET
- Talihsiz Anjel Hala ve Edirne Kuşatması Günleri - 29 Ocak 2025
- Bilim İnsanları, Bazı Kişilerin Neden Covid Olmadığını Buldu - 21 Haziran 2024
- Tüketicinin İyimserliği Azalıyor - 21 Haziran 2024
Nokta Haber Yorum sitesinden daha fazla ÅŸey keÅŸfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
















