En fazla sahte pasaportla yakalananlar Türkler

Norveç basını, ülke genelinde sahte pasaportla yakalanan yabancıların sayısının rekor kırdığını yazdı.

Ãœlkenin en çok satan gazetelerinden Aftenposten’de yer alan habere göre bu kiÅŸiler arasında Türk vatandaÅŸları ilk sırada.

Gazetenin Norveç Ulusal Kimlik Belgesi Merkezi’nden aldığı verilere göre 2018’de 1.014 kiÅŸi sahte pasaport veya kimlikle yakalandı.

Bu, kayıtların tutulmaya baÅŸladığı tarihten bu yana en yüksek sayıydı ve bir önceki yıla göre yüzde 86’lık bir artışa denk geliyordu.

Bunların üçte birinden fazlasını oluşturan 482 kişi ise Türk vatandaşıydı.

Türkler Norveç’e iltica baÅŸvurularında da ilk sırada yer aldı.

Norveç’e sahte pasaportla giden Türk vatandaÅŸlarının yüzde 19’u Yunanistan belgeleriyle gidip kendilerini Yunan olarak tanıttı.

Gazete bu vakalara örnek olarak 3 Temmuz’da Norveç Vergi Ä°daresi’ne giderek Romanya pasaportunu verip bir restoranda çalışmaya geldiÄŸini söyleyen bir göçmeni örnek verdi.

Pasaporttan şüphelenen yetkililer, uzmanların incelemeleri sonunda pasaportun sahte olduğunu anladı ve bu kişinin evine baskın yapıldı.

Evinde de sahte bir Romanya kimliÄŸi bulunan bu kiÅŸinin Türk vatandaşı olduÄŸu anlaşıldı, sınır dışı edildi ve Norveç’e giriÅŸi yasaklandı.

Gazete, sahte belgelerle yakalananların rekor kırmasının nedeni olarak Uluslararası Åžeffaflık Örgütü’nün “Avrupa’nın en yozlaÅŸmış ülkelerinden biri” olarak nitelediÄŸini vurguladığı, “CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan yönetimindeki Türkiye’yi” gösterdi.

Türkiye’nin 15 Temmuz 2016’daki darbe giriÅŸiminin ardından çok sayıda kiÅŸiyi hapsettiÄŸini hatırlatan gazete, “ErdoÄŸan rejiminden kaçan Türklerin” Schengen bölgesine girdikten sonra sahte belgelerle Schengen içinde serbest seyahat hakkını kullanarak Norveç’e geldiÄŸini belirtti.

Türk vatandaşlarının sahte AB pasaport ve kimliklerinin yanı sıra sahte Schengen vizesi ve Schengen bölgesinde vizesiz seyahate izin veren türden sahte Türk pasaportları da kullandığı belirtiliyor.

2018’de Türk vatandaÅŸları, 765 sığınma baÅŸvurusu ile Norveç’e en fazla iltica eden ulus oldu.

Gazeteye konuÅŸan Ulusal Kimlik Belgesi Merkezi Kıdemli Danışmanı Mads Odnes, Türk vatandaÅŸlarının Norveç’e ayak basana kadar sahte belgelere ihtiyaçlarının olduÄŸunu fakat Norveç’e geldikten ve polis tarafından yakalandıktan sonra gerçek kimliklerini açıklayarak iltica baÅŸvurusu yaptıklarını söylüyor.

Norveç Polis Direktörlüğü’nün altında, göç idaresi ve polis yetkililerini kimlik belgeleriyle ilgili araÅŸtırmalar konusunda desteklemek için kurulan bağımsız bir kurum olan Ulusal Kimlik Belgesi Merkezi, sahte kimlik belgesi kullanan kiÅŸilerin ülkelerin refah sistemlerine olan güveni zayıflattığını belirten bir rapor yayımlamıştı.

Norveç Yüksek Mahkemesi, sahte seyahat belgesi kullanan sığınmacılara sahte belge kullanma suçundan ceza verilemeyeceÄŸini hükmetmiÅŸti. BirleÅŸmiÅŸ Milletler’in Mültecilerin Hukuki Durumuna Dair SözleÅŸmesi de aynı uygulamayı savunuyor.