‘Ekonomik kriz kadın yoksulluğunu derinleştirdi’

İktidarın uyguladığı politikalar sonucu büyüyen ekonomik krizin kadın yoksulluğunu derinleştirdiğini belirten Kampüs Cadıları, temel ihtiyaçları olan hijyen ürünlerine ulaşamadıklarını belirtti.

Kampüs Cadıları, kadınların temel ihtiyaçları olan hijyen ürünlerine gelen zamları İstanbul Beşiktaş İskelesi’nde gerçekleştirdikleri eylemle protesto etti. “Regl değil ekonomi paketleriniz iğrenç” pankartını açan kadınlar, “Susmuyoruz korkmuyoruz itaat etmiyoruz”, “Ped, tampon lüks değil ihtiyaçtır” ve “Yaşasın kadın dayanışması” sloganları attı.

Kampüs Cadıları adına açıklamayı okuyan Müzeyyen Özçelik, iktidarın uyguladığı politikalar sonucu büyüyen ekonomik krizin kadın yoksulluğunu derinleştirdiğini belirterek, “Üniversiteli genç kadınlar olarak geçinemiyoruz, barınamıyoruz, en temel ihtiyaçlarımızı dahi karşılayamıyoruz. Kampüslerde ve yurtlarda yemek fiyatlarında artan pahalılıktan dolayı beslenemiyoruz. Bu şartlar altında kredi ve burslarımıza yapılan zamların bir geçerliliği olmadığını biliyoruz. Bir yandan zamlar artarken diğer yandan kadın işsizlik oranları da artıyor. Mezun olduğumuz zaman bizi bekleyen işsizliği ve geleceksizliği kabul etmiyoruz. Kriz dönemlerinde ilk olarak kadınlara saldıran patriyarkal kapitalist sisteminizi başınıza yıkmaya geliyoruz” diye belirtti.

VERGİ YÜZDE 18 ZAMLANDI

En temel ihtiyaçlarımızdan biri olan hijyenik ped ve tamponların devlet tarafından lüks tüketim ürünü olarak tanımlanmasına tepki gösteren Özçelik, hijyenik ped ve tamponlardan yüzde 18 vergi alınmasının kabul edilemez olduğunun altını çizdi. Artan zamlardan kaynaklı ürünleri artık satın alamadıklarını belirten Özçelik, “Ekonomik sebeplerle daha ucuz ve kalitesiz ürünlere yöneldikçe sağlığımız tehlikeye giriyor. Bizi bu çıkmaza sokan, sağlığımızı tehlikeye atan erkek devletten alacaklıyız. İsyan ediyoruz. Bizler ücretsiz ve ulaşılabilir hijyenik ped talebimizden asla geri adım atmıyoruz. Bir kez daha yeniliyoruz; hijyenik ped ve tamponlar lüks değil, temel ihtiyaçtır. Ücretsiz ve ulaşılabilir olmalıdır.”