Dünya çapında onbinler ‘bilimsel gerçekler’ için yürüdü

ABD BaÅŸkanı Donald Trump’ın bilim ve araÅŸtırmaya yönelik bütçe kesintisi teklifinin ardından, bilimsel anlayışı savunan onbinlerce kiÅŸi dünya çapında gösteriler düzenledi.

Popülizmin yükseliÅŸine ve ‘alternatif gerçekler’ kavramına karşı çıkmayı amaçlayan gösteriler dünya çapında 600 ÅŸehirde planlandı.

ABD’nin baÅŸkenti Washington’daki gösteri öncesinde Avrupa ve Avustralya’da bilim insanlarının yanı sıra bilimselliÄŸi savunan kiÅŸiler de sokaklara döküldü.

Ä°lk defa düzenlenen Bilim için Yürüyüş gösterileri, Dünya Günü’nde gerçekleÅŸiyor.

Gösterilerin, bulgulara dayanan gerçekler üzerinde gittikçe artan siyasi baskıya karşı düzenlendiği belirtiliyor.

Göstericiler, iklim değişikliği ile mücadele edilmesi, evrim teorisi ve cinsel sağlık eğitiminin verilmesi ve bilimsel araştırma bütçelerine daha fazla kaynak ayrılmasını istiyorlar.

Avustralya’nın Sydney kentinde beyaz laboratuvar önlükleriyle yürüyen binlerce kiÅŸi, siyasilere bilimsel çalışmalar yapan toplulukları destekleme çaÄŸrısı yaptı. Göstericiler “Bilim olmazsa, geriye kurgu kalır,” “Düşünürlere ihtiyacımız var, inkarcılara deÄŸil” yazılı pankartlar taşıdı.

‘Sahte haber’ endiÅŸesi

Avustralya’nın Melbourne, Brisbane, Perth, Adelaide ve diÄŸer ÅŸehirlerinin yanı sıra Yeni Zelanda’nın Wellington ve Auckland kentlerinde de gösteriler vardı.

Sydney’deki gösteriye moleküler biyolog annesiyle katılan Parissa Zand, “Bu günde ve çaÄŸda, etrafta çok fazla yalan haber ve alternatif gerçek var, dolayısıyla bugün bizim bildiÄŸimiz toplumu bilimin yarattığını hatırlamak önemli” diyor.

Lisede bilim öğretmeni olarak çalışan Byrne La Ginestra, “Ä°nsanlara bilimin siyasi bir gündem deÄŸil, olgusal gerçek olduÄŸunu anlatmamız lazım” diyor.

Avustralya’nın baÅŸkenti Canberra’da geçen yıl ulusal bilim enstitüsünden yüzlerce iÅŸe ödeneÄŸin kesilmesi kararı, kamuoyunda tepki yaratması nedeniyle geri çekilmiÅŸti.

Avrupa’nın Paris, Londra, Bonn, Helsinki, Münih, Stockholm gibi ÅŸehirlerinde de yürüyüşler vardı.

Brezilya, Kanada, Japonya, Meksika, Nepal, Nijerya ve Güney Kore gibi ülkelerde de gösteriler planlandı.

ABD’de gösterileri organize edenler yürüyüşün partiler dışı olduÄŸunu ancak, Donald Trump’ın bütçe kesintisi kararının hareketi baÅŸlattığını söylüyorlar.

Trump, Ulusal SaÄŸlık Enstitüsü, NASA, Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi, Çevre Koruma Ajansı gibi ABD’nin önde gelen araÅŸtırma enstitülerinde bütçe kesintisine gideceÄŸini açıklamıştı.

Kongre’nin bu bütçe teklifini kabul etmesi halinde, bu kurumların çalışanlarının üçte birinin iÅŸten çıkarılabileceÄŸi belirtiliyor.

Donald Trump, önceki BaÅŸkan Barack Obama’nın çıkardığı iklim deÄŸiÅŸikliÄŸiyle mücadele yasalarını da iptal etmiÅŸti.