Die Welt gazetesi, AB dışişleri bakanlarının Türkiye ile AB üyelik müzakerelerinin dondurulması konusunda görüşmelerde bulunacağını öne sürdü.
Die Welt gazetesi, Avrupa Birliği’nin (AB) üst düzey diplomatlarına dayandırdığı haberinde, AB dışişleri bakanlarının Türkiye ile üyelik müzakerelerini dondurmayı görüşeceğini iddia etti.
Die Welt‘e açıklama yapan üst düzey bir diplomat “AB dışişleri bakanları gelecek haftanın sonunda (28-29 Nisan) Malta’da yapacakları toplantıda konuyu gündeme aldı ve Ankara’nın üyelik müzakereleri kurallarına ihlal edip etmediği ve buna bağlı olarak müzakerelerin dondurulup dondurulmayacağı konularının AB Komisyonu tarafından somut bir şekilde incelenmesi talep edilecek” şeklinde konuştu.
Die Welt gazetesinin haberine göre, AB Komisyonu’nun kısa bir süre içinde “Türkiye’nin özgürlük, demokrasi ve insan haklarına saygı ilkelerini ciddi ve sürekli bir şekilde ihlal etmesi nedeniyle” 2005 tarihli Müzakere Çerçeve Belgesi’nin 5’inci maddesi uyarınca Türkiye ile üyelik müzakerelerinin süresiz olarak askıya alınması tavsiyesinde bulunacağı tahmin ediliyor. Üyelik müzakerelerinin bu şekilde dondurulması için AB’ye üye 28 ülkenin onayı gerekmiyor. Nitelikli çoğunluk ile alınacak bir karar yeterli sayılıyor. Bu durumda, AB vatandaşlarının yüzde 65’i temsil eden üye 28 ülkeden 16’sının onayı yeterli olacak.
AKPM kararının etkili olması bekleniyor
Die Welt gazetesindeki habere göre, AB dışişleri bakanları müzakerelerin dondurulması konusunun incelenmesi talebine gerekçe olarak Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Denetim Komisyonu’nun kararını gösteriyor. AKPM Denetim Komisyonu, mart ayının başında Türkiye’nin hukuksal ve siyasi alanda denetime alınmasına karar vermişti. Kararın bu hafta içinde AKPM Genel Kurulu tarafından onaylanması bekleniyor.
AKPM Avrupa Halk Partisi Grubu Başkanı ve Alman milletvekili Axel Fischer, Die Welt gazetesine yaptığı açıklamada, “muhtemelen önümüzdeki Salı günü, Türkiye’de insan hakları ve demokrasinin durumu nedeniyle Avrupa Konseyi tarafından daha sıkı bir şekilde denetlenmesi kararını alacağız” şeklinde konuştu.
1996-2004 yılları arasında denetim sürecine tabi tutulan Türkiye, ilerleme kaydettiği için bu süreçten çıkartılmıştı. Avrupa Konseyi denetim sürecinde bulunmamak, Türkiye ile AB arasında müzakerelere başlanması için ön koşul sayılmıştı.
- Bilim İnsanları, Bazı Kişilerin Neden Covid Olmadığını Buldu - 21 Haziran 2024
- Tüketicinin İyimserliği Azalıyor - 21 Haziran 2024
- Akşener, Erdoğan’dan Ne İstedi? - 7 Haziran 2024