Diyarbakır Barosu, kentteki uyuşturucu madde bağımlılığına ilişkin çarpıcı bir rapor hazırladı. Rapora göre, 2020 yılından bu yana uyuşturucu suçlarından hakkında işlem yapılanların sayısı artarken, yaş ortalaması da düştü. Raporda, uyuşturucu kullanımının bir halk sağlığı sorunu olduğu ve önleyici tedbirlerin yetersiz kaldığı vurgulandı.
Raporun hazırlanmasında emeği geçen Diyarbakır Barosu Başkan Yardımcısı Av. Mehmet Emin Aktar, Artı Gerçek‘e yaptığı açıklamada, raporun amacının uyuşturucu madde bağımlılığına dikkat çekmek ve bu konuda alınması gereken önlemleri tartışmaya açmak olduğunu söyledi. Aktar, “Uyuşturucu madde bağımlılığı, sadece bir sağlık sorunu değil, aynı zamanda bir sosyal sorundur. Uyuşturucu madde kullanan veya satan kişilerin büyük bir kısmı yoksulluk, işsizlik, eğitimsizlik, aile içi şiddet gibi sorunlarla karşı karşıyadır. Bu nedenle, uyuşturucu madde bağımlılığına karşı sadece cezai yaptırımlarla değil, sosyal politikalarla da mücadele etmek gerekiyor” dedi.
Raporda, uyuşturucu madde bağımlılığının özellikle çocuklar ve gençler üzerindeki etkilerine de vurgu yapılıyor. Rapora göre, uyuşturucu madde kullanan veya satan çocukların büyük bir bölümü okula devam etmiyor veya okulu terk ediyor. Uyuşturucu madde kullanan çocukların fiziksel ve ruhsal sağlıkları da ciddi şekilde zarar görüyor. Uyuşturucu madde satan çocuklar ise suç örgütlerinin hedefi haline geliyor ve şiddet olaylarına karışıyor.
Raporda, 2020-2023 yılları arasında Diyarbakır’da “Uyuşturucu veya Uyarıcı Madde İmal ve Ticareti”, “Uyuşturucu Kullanmak İçin Uyuşturucu veya Uyarıcı Madde Satın Almak, Kabul Etmek veya Bulundurmak” ve “Uyuşturucu veya Uyarıcı Madde Kullanmak” suçlarından gözaltına alınanlara CMK’dan atanan avukat verileri üzerinden istatistikler sunuldu.
Buna göre, 2020 yılında toplam 3 bin 230 avukat görevlendirilirken, bu sayı 2021 yılında 3 bin 846’ya, 2022 yılında 4 bin 392’ye ve 2023 yılının ilk dokuz ayında ise 2 bin 491’e yükseldi. Böylece, 2020 yılından bu yana CMK üzerinden toplam 13 bin 959 avukat görevlendirildiği belirtildi.
Raporda, hakkında işlem yapılanların yaş aralığına da yer verildi. Buna göre, 2020-2023 yılları arasında uyuşturucu suçlarından hakkında işlem yapılanların 47’si 12 yaşından küçük, 532’si ise 12-18 yaş arası çocuklardı. Geri kalan kişiler ise 18 yaş üstü yetişkin grubunu oluşturdu.
Raporda, Anayasa’nın “Devlet, gençleri alkol düşkünlüğünden, uyuşturucu maddelerden, suçluluk, kumar ve benzeri kötü alışkanlıklardan ve cehaletten korumak için gerekli tedbirleri alır” hükmünün hatırlatıldığı ve madde bağımlılığıyla mücadelede, suçun yaşam alanı olan sokaklarda yeterli önleyici kolluk faaliyetlerinin etkin bir şekilde yürütülmesi gerektiği ifade edildi.
Raporda ayrıca, sayısal veriler incelendiğinde, 2020 yılı pandemi dönemi ve sonrasında Diyarbakır kent merkezi ve 13 ilçesinde, kademeli bir şekilde artış veya kısmen aynı oranda madde kullanımının oluştuğunun görüldüğü ve bu durumun, lokal düzeyde Diyarbakır ili için önleyici kolluk hizmeti ile madde bağımlılığıyla mücadele hususunda gerekli tedbirlerin gerektiği ölçüde alınmadığını gösterdiği kaydedildi.
NHY/ Diyarbakır Barosu’nun raporu, Artı Gerçek
- Bilim İnsanları, Bazı Kişilerin Neden Covid Olmadığını Buldu - 21 Haziran 2024
- Tüketicinin İyimserliği Azalıyor - 21 Haziran 2024
- Akşener, Erdoğan’dan Ne İstedi? - 7 Haziran 2024