Dersim’de ‘İstanbul Sözleşmesi yaşatır’ eylemi

Dersim Kadın Platformu, Danıştay’ın İstanbul Sözleşmesi’ne dair verdiği karara tepki göstererek, mücadele etmeye devam edeceklerini belirtti.

Danıştay 10’uncu Dairesi’nin İstanbul Sözleşmesi’nin feshine ilişkin 20 Mart 2021 tarihli Cumhurbaşkanı kararının iptal istemini reddetmesi Dersim’de yapılan açıklama ile protesto edildi. Sanat Sokağı’nda bir araya gelen Dersim Kadın Platformu üyeleri “İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz” yazılı pankart açtı.

Açıklamada konuşan Platform üyesi Nurşat Yeşil, İstanbul Sözleşmesi’nin kadınlara yönelik her türlü şiddetin önlenmesi, kadınların her türlü şiddetten korunması, kadınlara yönelik şiddet faillerinin kovuşturulması, yargılanması ve cezalandırılması için devletlere sorumluluk yüklediğini hatırlattı.

Danıştay kararına tepki

İstanbul Sözleşmesi’nin tek adamın bir gece yarısı kararıyla iptal edilerek açılan davanın Danıştayca reddedilmesinin, devletin kadın cinayetlerine dair sorumluluğu almak yerine katillerin ve faillerin sırtını sıvazladığının kanıtı olduğunu belirten Yeşil, “İstanbul Sözleşmesi’ni hedef almak, sözleşmeyi iptal etmek erkek şiddetine açıktan onay vermektir. Yürürlükten kaldırılan sadece bir sözleşme değildir; yargının, kadınların, çocukların yaşam hakkına bakış açısıdır. Dolayısıyla Danıştay’ın verdiği karar Türkiye’de hukukun, adaletin katledilen her bir kadınla beraber bir kez daha katledilmesine atılan imzadır” dedi.

Sözleşmeyi tek adamın insiyatifine bırakmayacağız…

Bu davanın kadınlar için politik bir mücadele olduğunu belirten Yeşil, “Dersimli kadınlar olarak Danıştay’ın verdiği hukuksuz kararı tanımıyoruz, kabul etmiyoruz. İstanbul Sözleşmesi’nin etkin uygulanması için şimdiye kadar ülkenin dört bir yanında alanlarda meydanlarda mücadele ettik, etmeye devam edeceğiz. İstanbul Sözleşmesi’ni tek adamın insafına bırakmayacağız” dedi.

Açıklama alkışlarla son buldu.