DemirtaÅŸ ve Mızraklı, Ä°ran’daki Mahsa Amini protestolarına destek için saçlarını kazıttı

Eski Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve cezaevinde koğuş arkadaşı Diyarbakır’ın görevden alınan eski Belediye Başkanı Selçuk Mızraklı, İran’da ahlak polisi sorgusu sırasında hayatını kaybeden Mahsa Amini için düzenlenen protestolara destek amacıyla saçlarını kazıttı.

Konuya ilişkin yazılı açıklama yapan Demirtaş şu ifadeleri kullandı:

“Saçının teli göründü diye Ä°ran ‘ahlak polisi’ tarafından katledilen Mahsa Amini’nin acısını yüreÄŸimizin en derininden hissediyoruz. Baskı ve zulme karşı direnmek sadece kadınların sorumluluÄŸu deÄŸildir. Kadınların cesurca öncülük yaptığı eÅŸitlik ve özgürlük mücadelesine destek vermek ve Ä°ran’da özgürlük için direnen halkın yanında olduÄŸumuzu belirtmek için hücre arkadaşım Dr. Selçuk Mızraklı ile beraber bugün saçımızı kazıttık.”

Ayrıca DemirtaÅŸ, “Bütün zulüm, zorbalık düzenleri halkın direniÅŸi karşısında er geç yıkılacaktır. Direnenlere bin selam olsun. Mahsa Amini’ye Allah’tan rahmet ailesine ve halkımıza baÅŸsaÄŸlığı ve sabır diliyor; selamla birlikte dayanışma duygularımızı iletiyoruz.” dedi.

Mahsa Amini’nin ölümünün ardından Ä°ran’ın yanı sıra bölge ülkelerinde kadınlar, saçlarını keserek sosyal medyada paylaşıyor ve Ä°ran yönetimini protesto ediyor.

Ä°ran’ın baÅŸkenti Tahran’da 13 Eylül’de “ahlak polisi” olarak bilinen Ä°rÅŸad devriyeleri tarafından gözaltına alındıktan sonra komaya girerek hastaneye kaldırılan Kürt asıllı Mahsa Amini, 16 Eylül’de yaÅŸamını yitirmiÅŸti.

Bunun üzerine başlayan gösteriler, ülkenin birçok il, ilçe ve kasabasına yayıldı.