Dante’nin ölümünün 700’üncü yılında, en ünlü eseri ‘İlahi Komedya’ 3D gravürlerle canlandırıldı

İtalyan şair ve siyasetçi Dante Alighieri’nin ölümünün 700’üncü yılı için Floransa’daki Santa Croce Bazilikası’nda en ünlü şiiri “İlahi Komedya”yı resmeden 130 gravürü 3D olarak yansıtıldı.

14 Eylül, dünyanın en ünlü ve etkili şairlerinden ve filozoflarından biri olan Dante Alighieri’nin ölümünün 700. yılıydı.

Mirasını kutlamak için, İtalyan sanatçı Felice Limosani teknoloji sayesinde, Fransız sanatçı Gustav Dore’nin İlahi Komedya’yı resmeden gravürlerini canlandırdı.

Eseri hakkında konuşan Limosani, “Yüzyıllar boyunca parşömenden piksele geçtik. İlahi Komedya kitaplarda, resimlerde ve sinemada birçok yapıda yer aldı. Bugün dijital çağda, İlahi Komedya’nın yeniden yorumlanmasına yeni bir katman eklemenin benim görevim olduğunu hissettim, bu yüzden Gustave Doré’nin gravürlerinden, bugün canlandırılabilecek 135 baskılık görkemli bir eserden başladım” diye konuştu.

Video projeksiyonu, “Cehennem, Araf ve Cennet”ten alınan sahnelerin bir özetini sunuyor.

Buradaki fikir, şairin ziyaretçileri, din, ahlak, siyaset ve toplum üzerine özgün eleştirisini yapmak için kullandığı kurgusal yolculuğa çıkarmak.

Limosani’nin Doré’nin kitaplarından seçim yapmasına yardım eden İtalyan edebiyat tarihçisi Lucia Battaglia Ricci, “Bu derin ahlaki yolculukta, hem didaktik bir bakış açısından hem de ahlaki bir bakış açısından Dante’nin tüm metnini tanıtmak faydalıdır” diye konuştu.

‘İtalyancanın babası’

Sergi, 14 Eylül – 10 Ocak 2022 tarihleri arasında Floransa’daki Santa Croce Bazilikası Pazzi Şapeli’nde gerçekleştirilecek.

İtalya’nın en ünlü şairi ve İtalyancanın babası olarak bilinen Dante Alighieri, 14 Eylül 1321’de 57 yaşında sıtmadan yaşamını yitirdi.

Dante, 27 Ocak 1302’de ‘sahtekarlık ve gayri meşru kazanç elde etmek’ gibi suçlardan ötürü sürgüne gönderilmiş ve daha sonra siyasi rakipleri ve Papa VIII Bonifatius tarafından ölüm cezasına çarptırılmıştı.

Sürgününe yol açan ceza, şairin ölümünün 700. yıl dönümü için yapılan anma törenleri kapsamındaki girişimlerin bir parçası olarak incelenmek üzere cuma günü memleketi Floransa’da yeniden ele alındı.