ABD Hazine Bakanlığı’ndan Türkiye’de 5 kişiye el Kaide’ye destek yaptırımı

Amerika Birleşik Devletleri Hazine Bakanlığı, Türkiye’de ‘el Kaide’ye finansal hizmet ve seyahat yardımı sağladığından şüphelenilen’ beş kişiye yaptırım uygulandığını duyurdu.

Hazine Bakanlığı, 5 kişinin Türk ve Mısır uyruklu kişilerden oluştuğunu belirttiği açıklamada, bu kişilerin 11 Eylül saldırılarını ve ABD’ye karşı diğer komploları gerçekleştiren örgütün üst düzey üyelerine çeşitli şekillerde destek sağladığını aktardı.

Karar, bu kişilerin Amerikan yargı yetkisi altındaki tüm varlıkları donduruyor ve küresel finansal sistemini bu kişilere kapatıyor.

Söz konusu adım, el Kaide’ye destek olanlara karşı uzun süredir devam eden girişim kapsamında atıldı.

Konuyla ilgili kararı açıklayan ABD Hazine Bakanlığı Yabancı Varlıklar Kontrol Ofisi (OFAC) Direktörü Andrea Gacki, ABD’nin örgüte destek sağlayan ağları açığa çıkarmak ve yok etmek isteği kapsamında Türkiye ve diğer müttefikleriyle birlikte çalıştığını söyledi.

Yaptırım listesine alınanlar arasında el Kaide’nin Türkiye’deki faaliyetlerinin başlıca yöneticilerinden biri olduğu iddia edilen Mısır doğumlu avukat Majdi Salim de yer alıyor.

Washington, şahsın bu görevi el Kaide lideri Eymen el Zevahiri‘den devraldığını bildirdi.

ABD Hazine Bakanlığı’nın yaptırım listesine aldığı diğer isimlerin, Mısır uyruklu Muhammed Nasreddin el Ghazlani ve Türkiye vatandaşı Nurettin Müslihan, Cebrail Güzel ile Soner Gürleyen olduklarını duyurdu.