Daha iyi karar vermek için “Sürüden” ne zaman ayrılmalı?

Yapılan yeni bir çalışmada insanların, diğer kişilerin karar vermeden önce ne kadar tereddüt ettiklerine bakarak değerli bilgiler öğrendiği öne sürülüyor.

Araştırmacılar, insanların gruplarındaki diğer kişilerin karar vermeden önce tereddüt ettiklerini gördüklerinde, gruptan ayrılıp farklı bir karar verme ihtimallerinin yaklaşık iki kat yükseldiğini bulmuşlar.

Ohio Eyalet Üniversitesinde psikoloji ve ekonomi profesörü olan eş yazar Ian Krajbich şöyle aktarıyor: “Diğer insanların karar vermeden önce tereddüt sergilediğini gördüğümüzde, bu durum bize onların ihtilaf yaşadığını ve doğru kararı verdiklerinden tamamen emin olamadıklarını söylüyor”

“Böylelikle insanların grup mutabakatına olan güveni azalıyor ve kendi bilgilerine göre karar vermek üzere serbestiyet kazanıyorlar. Bu durum, grupların kötü sonuçlardan kaçınmasına yardımcı olabilir.”

Krajbich, bulguların siyaset, finans, moda gibi alanlardaki grup davranışında ve sürü davranışının bulunabileceği herhangi bir durumda çeşitli sonuçlar doğurabileceğini söylüyor.

Çalışma Management Science bülteninde yayımlandı.