Çin, Dünya yörüngesinde kurduğu Tiengong Uzay İstasyonu’nda görev yapacak altıncı taykonot ekibini uzaya gönderdi. Şıncou-17 uzay mekiği, Gobi Çölü’ndeki Ciuçüen Uydu Merkezi’nden fırlatıldı. Yeni ekip, 30 Mayıs’ta istasyona giden ve beş aydır orada bulunan üç taykonottan görevi devralacak.
Tiengong Uzay İstasyonu, Çin’in uzayda kalıcı bir varlık kurma hedefinin bir parçası olarak tasarlandı. İstasyon, üç modülden oluşuyor: Tianhe (Nebula) çekirdek modülü, Wentian (Kültür) ve Mengtian (Rüya) deney modülleri. İstasyonun tamamlanması için 2022 yılına kadar 11 fırlatma planlanıyor.
Çin, uzay istasyonuna yeni taykonot ekibini yolladı.
Çin İnsanlı Uzay Programı Ajansı (CMSA), altıncı taykonot ekibinin yola çıktığını duyurdu. Ekip, Tang Hongbo, Tang Şıngcie ve Ciang Şinlin’den oluşuyor. Tang Hongbo, daha önce Şıncou-12 görevinde istasyonda çalışmış ve ekibin komutanlığını üstlenmiş. Tang Şıngcie ve Ciang Şinlin ise ilk kez uzay görevine katılıyor. Bu iki taykonot, Çin’in uzaya gönderdiği en genç taykonotlar olarak tarihe geçiyor.
Taykonot ekibi, bugün uzay istasyonuna ulaştıktan sonra, Şıncou-16 mekiğiyle 30 Mayıs’ta istasyona giden ve beş aydır görev yapan Nie Haisheng, Liu Boming ve Tang Hongbo ile devir teslim yapacak. Ardından, uzay istasyonunda beş ay boyunca kalacaklar.
Uzay istasyonunda kalan taykonotlar, yörüngede bilimsel deneyler ve teknoloji testleri yapacaklar. Ayrıca, istasyonun bakımını ve diğer görevleri yerine getirecekler. CMSA Direktör Yardımcısı Lin Şiçiang, uzay enkazının sayısındaki artış nedeniyle, uzay istasyonunun uzun vadeli bakımının gerektiğini belirtti. Lin, uzay istasyonunun güneş enerjisi ile çalışan panellerine küçük parçaların çarptığını ve ufak hasarlara yol açtığını söyledi.
Çin’in Tiengong Uzay İstasyonu projesi, uluslararası işbirliğine açık olduğunu vurguluyor. Çin, bu projeyle birlikte uzayda barışçıl amaçlarla çalıştığını ve insanlığın ortak mirası olan uzaya katkıda bulunduğunu ifade ediyor.
- DİSK: “Asgari Ücret Temmuz 2025’te Yeniden Belirlenmelidir” - 2 Temmuz 2025
- Gazetecilik Suç Değildir: Tutuklu Gazeteciler İçin Ortak Çağrı - 2 Temmuz 2025
- Leman Dergisine Yönelik Soruşturma: 4 Çalışan Tutuklandı - 2 Temmuz 2025