Cem Özdemir, Almanya’da yeni hükümetin Tarım Bakanı oldu

Alman Yeşiller Partisi eski Eş Başkanı Cem Özdemir, Almanya’da kurulan yeni hükümetin Tarım Bakanı oldu.

Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller ve Hür Demokrat Parti (FDP), çarşamba günü, koalisyon hükümeti için anlaştıklarını duyurmuştu.

Alman Bild gazetesi, yeni kurulan hükümette Cem Özdemir’in Tarım Bakanı olarak görev alacağını duyurdu. Gazeteye göre bu görev için Yeşiler Partisi Sözcüsü Steffi Lemke’nin ismi üzerinde duruluyordu ancak Cem Özdemir üzerinde anlaşıldı.

Angela Merkel’in yerine başbakanlık koltuğuna oturacak olan SDP üyesi Olaf Scholz, koalisyona katılacak partilere üye delegelerin 10 gün içinde ortak hükümet programına onay vereceklerini açıkladı.

Bakanlıkların dağılımı nasıl olacak?

Tarım Bakanlığının yanı sıra başbakan yardımcısı, dışişleri, ekonomi, çevre, aile bakanlığı da Yeşiller Partisi’nden seçilecek.

Maliye, adalet, ulaştırma ve eğitim bakanlıkları liberal eğilimli Hür Demokrat Parti’ye gidecek.

Koalisyon protokolünde, SPD’ye Başbakanlığın yanı sıra İçişleri Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal İşler Bakanlığı, Savunma Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, İmar Bakanlığı, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Bakanlığının yanı sıra Göç, Mülteciler ve Uyumdan Sorumlu Devlet Bakanlığı ve Eyaletlerden Sorumlu Devlet Bakanlığı verildi.

Başbakanlık Dairesi Başkanı da SPD’li bir isim olacak.

Medyada, Başbakan Olaf Scholz’un başbakanlığında kurulacak hükümette Yeşiller Eş Başkanı Robert Habeck Ekonomi ve İklimi Koruma Bakanlığını, partinin diğer Eş Başkanı Annalena Baerbock’un Dışişleri Bakanlığını üstleneceği, FDP Genel Başkanı Christian Lindner’in ise Maliye Bakanlığı görevine geleceği aktarıldı