Denizleri İdam Ettiren Mahkeme Başkanı Elverdi Boğularak Öldü

6 Mayıs 1972’de idam edilen Deniz GezmiÅŸ, Yusuf Arslan ve Hüseyin Ä°nan’ı idam kararını veren Sıkıyönetim Askeri Mahkemesi BaÅŸkanı Ali Elverdi, yediÄŸi yemek nefes borusuna kaçınca solunum yetersizliÄŸinden öldü.

Deniz GezmiÅŸ ve arkadaÅŸlarının idam kararını veren Ankara 1 No’lu Sıkıyönetim Mahkemesi’nin BaÅŸkanı emekli TuÄŸgeneral Ali Elverdi, yediÄŸi yemek nefes borusuna kaçınca solunum yetersizliÄŸinden öldü. 86 yaşında ölen Elverdi, Deniz GezmiÅŸ ve arkadaÅŸlarının asılmasını da izlemiÅŸ ve “Ä°dam sehpasında bile komünizm propagandası yaptılar” demiÅŸti.

Anayasal düzeni ortadan kaldırmak’ suçlamasıyla yargılanan Deniz GezmiÅŸ, Yusuf Aslan ve Hüseyin Ä°nan’ın idamlarına karar veren Ankara 1 Nolu Sıkıyönetim Mahkemesi BaÅŸkanı emekli TuÄŸgeneral Ali Elverdi dün hayatını kaybetti. Elverdi, Ankara Çankaya’da kaldığı evinde fenalaÅŸarak Güven Hastanesi’ne kaldırıldı. Hastaneye ulaÅŸtırılamadan ölen Elverdi’nin ölüm nedeni kayıtlara, ‘yediÄŸi yemeÄŸin nefes borusuna kaçması nedeniyle solunum yetmezliÄŸi’ olarak geçti.  Elverdi’nin oÄŸlu Ä°skender Elverdi, sabah saatlerinde babasının yanında olduÄŸunu anlatarak, “Saat 13’te ölüm haberini aldık. Bakıcı kadın bize ‘birden bire nefesi kesildi’ dedi. Babam  MS hastasıydı zaten hastalık son dönemlerde ilerlemiÅŸti. Yutkunma zorluÄŸu çekiyordu uzun zamandır konuÅŸamıyordu” dedi.

‘Ölü biliyorlardı’

Ä°skender Elverdi, babasının uzun zaman sol örgütlerin hedefi olduÄŸuna da dikkat çekerek “Uzun zaman tehdit aldı. Ancak son dönemlerde ölü biliyorlardı”dedi.

Elverdi, babası için Askeri bir tören düzenleneceÄŸini belirterek “MilletvekilliÄŸi de yaptı. Ancak babam aslında bir askerdi. 35 yıl  askerlik yaptı. Bu nedenle askeri tören düzenlenecek” diye konuÅŸtu.

Elverdi, 12 Mart muhtırasının ardından ilan edilen sıkıyönetim sürecinde Ankara 1 Nolu Sıkıyönetim Mahkemesi BaÅŸkanlığı’na getirildi. Elverdi buradaki yargılamalar sırasında verdiÄŸi kararlar nedeniyle çok tartışıldı. Ancak Elverdi’nin en çok tartışılan kararı Deniz GezmiÅŸ ve arkadaÅŸları hakkında verdiÄŸi idam kararı oldu. Elverdi, ‘anayasal düzeni ortadan kaldırmak’ suçlamasıyla yargılanan GezmiÅŸ ve arkadaÅŸlarını 6 Mayıs 1972’de idama mahkûm etti. Elverdi, GezmiÅŸ ve arkadaÅŸlarının idamını da izledi. Ä°damın ardından Elverdi’nin, “Ä°dam sehpasında bile komünizm propagandası yaptılar” sözleri uzun süre hafızalarda silinmedi.

Elverdi, TuÄŸgeneral rütbesiyle emekli olduktan sonra, aynı davanın savcısı Baki TuÄŸ ile birlikte siyasete atıldı. Elverdi, 1977 yılında Adalet Partisi’nden Bursa milletvekili  seçildi. Elverdi, 1980 yılında yazdığı ‘Bu vatana Kastedenler’ isimli kitabında, dönemin gençlik hareketlerini ağır bir dille eleÅŸtirerek, GezmiÅŸ ve arkadaÅŸlarının idam edilmelerinin zorunluluÄŸunu savunmuÅŸtu. Elverdi, verdiÄŸi röportajda ise , 1961’de idam edilen Adnan Menderes, Hasan Polatkan ve Fatin Rüştü Zorlu için “ÅŸehit” ifadesini kullanırken, GezmiÅŸ ve arkadaÅŸlarının idamı için, “Ä°damları ibret-i müessese olmuÅŸtur. Onlar asıldıktan sonra hadiseler durmuÅŸtur” demiÅŸti.

Elverdi, idamları önlemek için mücadele eden Mahir Çayan’ın arkadaÅŸlarından ErtuÄŸrul Kürkçü, için de, “Ä°dam edilmesi gerekirdi” ifadelerini kullanmıştı.

Mesut Hasan Benli

Ankara – Radikal