Brezilya’da yerliler, ata topraklarını savunuyor…

Brezilya’da yerliler, ata topraklarındaki haklarını sınırlayan tasarıyı protesto etti

Brezilya’da yerliler, ata topraklarındaki haklarının sınırlanmasını öngören yasa tasarısı Kongrenin alt kanadı Temsilciler Meclisinde oylanırken gösteri düzenledi. Temsilciler Meclisinde yapılan oylamada, yerli halkların, atalarının toprakları üzerindeki haklarının kısıtlanmasını öngören yasa tasarısı 155’e karşı 283 oyla geçti.

Bu yasa tasarısı, Brezilya’nın mevcut anayasasının kabul edildiği gün olan 5 Ekim 1988’e kadar fiziksel olarak topraklarında bulunmamaları halinde, yerli halkların topraklarının tapusunu almasını engelleyen bir düzenleme içeriyor. Ayrıca Brezilya Çevre Bakanlığı ve Yerli Halklar Bakanlığının bazı yetkilerini de kısıtlıyor.

Yerli gruplar, bu yasa tasarısına karşı ülkenin dört bir yanında eylemler düzenledi. Ülkenin en büyük şehri Sao Paulo’da Guarani yerlileri, ata topraklarını sınırlayan politikayı değiştirecek bir yasa teklifini protesto etmek için otoyolu trafiğe kapattı. Polis, protestoculara tazyikli su ve göz yaşartıcı gazla müdahale etti.

Başkent Brasilia’da ise Devlet Başkanı Lula da Silva’nın Güney Amerikalı liderlerle bir araya geldiği sırada binlerce yerli, Kongre binası önünde toplandı ve binaya girmeye çalıştı. Yerli Halklar Bakanı Sonia Guajajara, Twitter’dan yaptığı açıklamada, “Yerli halklara ve çevreye yönelik ciddi bir saldırı olan yasa, Temsilciler Meclisi tarafından onaylandı.” dedi.

Guajajara, yasanın şu an Senatoda olduğunu belirterek, hayatları için savaşmayı sürdüreceklerini ve pes etmeyeceklerini vurguladı.

Brezilya’da yaklaşık 900 bin yerli yaşıyor. Bu nüfusun yaklaşık yüzde 60’ı Amazon yağmur ormanlarında bulunuyor. Yerli halklar, çiftçiler ve kerestecilerin ata topraklarını gasp ettiğini savunuyor. Aşırı sağcı Devlet Başkanı Jair Bolsonaro ise yerli halkların toprak haklarını kısıtlamak istiyor.