Boris Johnson parlamento üyeliğinden istifa

Boris Johnson, eski İngiltere başbakanı, parlamento üyeliğinden istifa etti. Johnson, Cuma günü yaptığı açıklamada, istifasının nedeninin parlamentoyu yanılttığı gerekçesiyle cezalandırılacağının duyurulması olduğunu söyledi.

Eski başbakan, koronavirüs pandemisi sırasında karantina kurallarına aykırı davrandığı ve daha sonra parlamentoya bu konuda yalan söylediği iddiasıyla ilgili olarak parlamentonun bir araştırma komitesinin sonuçlarını almıştı. Johnson, komiteden aldığı mektupta, şaşkınlık içinde parlamentodan kovulacağını öğrendiğini belirtti. Komiteyi bir “kanguru mahkemesi” olarak nitelendirdi.

İstifa, Johnson’ın Londra’nın kuzeybatısındaki seçim bölgesi için bir ara seçim yapılmasına neden olacak. Johnson’a “Partigate” skandalı olarak bilinen olayda karantina kurallarına aykırı davrandığı ve daha sonra parlamentoya bu konuda yalan söylediği iddia ediliyordu.

2021 Aralık ayında hükümet binalarında partiler yapıldığına dair haberler ortaya çıktıktan sonra, Johnson defalarca kendisinin ve çalışanlarının korona kurallarına her zaman uyduğunu söylemişti. Bunun yanlış olduğu ortaya çıktı. Mart ayında yayınlanan bir ara raporda komite, kanıtların Johnson için Downing Street’teki ofislerinde 2020 ve 2021 yıllarında yapılan toplantıların karantina kurallarına aykırı olduğunun açıkça belli olduğunu gösterdiğini belirtti.

Partilere katılan Johnson ve diğerleri polis tarafından para cezasına çarptırıldı. Johnson, danışmanlarının korona kurallarına aykırı davranmadıklarını kendisine temin ettiklerini söyledi. Bu ifadeler üst düzey çalışanlar tarafından yalanlandı.

Johnson, geçen yıl pek çok skandalın ardından başbakanlık görevinden istifa etmişti.

NHY/ n-tv.de, 20min.ch, zdf.de