BM’den Ä°srail’e tutuklulara kötü muamele suçlaması

BM, Ä°srail’in Gazze’de Filistinli tutuklulara kötü muamelede bulunduÄŸunu bildirdi. Tutukluların çırılçıplak soyuldukları ve aÅŸağılandığı ileri sürüldü. BM Ä°nsan Hakları Yüksek KomiserliÄŸi, Ä°srail’in Gazze’deki operasyonları sırasında tutukladığı Filistinlilere yönelik ihlalleri araÅŸtırdığını açıkladı. BM sözcüsü Rupert Colville, Cenevre’de düzenlediÄŸi basın toplantısında, tutuklanan Filistinlilerin çoÄŸunun “keyfi olarak” gözaltına alındığını ve “iÅŸkence veya kötü muameleye” maruz kaldığını söyledi.

Colville, tutukluların bazılarının çırılçıplak soyulduklarını, elleri ve ayakları bağlandıktan sonra saatlerce bekletildiklerini, fiziksel ve sözlü şiddete uğradıklarını, tehdit edildiklerini ve aşağılandıklarını belirtti. Colville, bu tür uygulamaların uluslararası insan hakları hukukuna aykırı olduğunu vurguladı.

BM sözcüsü, Ä°srail’in Gazze’de 23 Mayıs’ta ateÅŸkes ilan edilmesinden sonra da tutuklamalara devam ettiÄŸini kaydetti. Colville, tutuklanan Filistinlilerin sayısının tam olarak bilinmediÄŸini, ancak 400 ila 500 arasında olduÄŸunun tahmin edildiÄŸini ifade etti. Colville, tutukluların çoÄŸunun avukat veya aileleriyle görüştürülmediÄŸini, durumlarının belirsiz olduÄŸunu ve yargılanma haklarının ihlal edildiÄŸini de ekledi.

BM Ä°nsan Hakları Yüksek KomiserliÄŸi, Ä°srail’i tutuklulara yönelik ihlalleri durdurmaya ve sorumluları hesaba çekmeye çağırdı. BM ayrıca, Gazze’deki operasyonlarda hayatını kaybeden sivillerin ölümüne iliÅŸkin bağımsız ve tarafsız bir soruÅŸturma yapılmasını da talep etti.

NHY/ DW