BM, 1,6 milyar işçi geçim kaybı ile karşı karşıya

BM’ye göre, kayıt dışı ekonomilerde çalışan yaklaşık 1,6 milyar işçi, korona salgını nedeniyle geçim kaynaklarını kaybetme riskiyle karşı karşıya. Türkiye’de toplam istihdam 28.8 milyon kiÅŸiden oluÅŸurken, bunların 9.6 milyonu kayıt dışı çalışıyor.

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ÇarÅŸamba günü, krizin ilk ayında, sosyal ve saÄŸlık sigortası olmadan kayıt dışı çalışan toplam iki milyar kiÅŸinin ücretinin ortalama yüzde 60 oranında düştüğünü söyledi. Gelirin olmaması, ekmeÄŸe ve saÄŸlığa ulaşımında olmadığı anlamına geliyor. Dünya genelinde sayısız ÅŸirket neredeyse bir daha üretime dönememe riski ile karşı karşıya. Bunlar tasarrufları olmadığı gibi kredi eriÅŸimleri de sınırlı ve/veya olmayan firmalar.  Onlara ÅŸimdi yardım edilmezse ayakta kalmaları, yeniden üretime dönmeleri  imkansız olacak.”  Bunun küresel yoksulluk üzerinde büyük bir etkisi olacaktır.

ILO, durumun üç hafta önce varsayıldığından daha kötü olduÄŸunu söyledi. Åžimdi dünya genelinde ikinci çeyrekte çalışılan saat sayısının son kriz öncesi çeyreÄŸin yüzde 10,5 altında olacağı varsayılmaktadır. Bu yaklaşık 305 milyon tam zamanlı iÅŸe karşılık gelir. Karamsarlığın nedeni, kamusal yaÅŸamın yanı sıra ofis ve fabrika kapanmaları üzerindeki süregelen kısıtlamalardır. Mayıs ayının başında, ILO yüzde 6,7’dilik düşüşü tahmin etmiÅŸti. Bilgilere göre, ABD, Avrupa ve Orta Asya özellikle etkileniyor.