Türkiye bir işçi cinayetine daha tanıklık etti. Bu kez adres, AKP iktidarının en gözde holdinglerinden biri: Çalık Holding. Tazminatını talep etmek için gittiği holding binasında, 10 korumanın saldırısına uğrayarak hayatını kaybeden Erol Eğrek’in ölümü, yalnızca bir “güvenlik görevlisi şiddeti” değil, bir sınıfın diğerine uyguladığı sistematik şiddetin son halkası olarak okunmalı. SOL Parti’nin Ankara’daki Çalık Holding binası önünde gerçekleştirdiği eylem, bu düzene karşı bir isyan çağrısı niteliği taşıdı.
Emeğin Üzerine Yağma, Şiddet ve Sessizlik
Erol Eğrek, Çalık Holding’in eski çalışanıydı. Tam 10 yıldır 7 milyon TL’lik tazminatını alamamıştı. Hukuki yollarla hak aramış, mahkemelerden defalarca lehine karar çıkmıştı. Ancak adaletin “saray bağlantılı” holdingler karşısındaki sessizliği, Erol’u holding kapılarına gitmeye mecbur bıraktı. Ve orada, hakkını arayan bir işçi değil, “tehdit” olarak kodlandı. 10 koruma tarafından darp edilerek öldürüldü.
Bu bir “münferit olay” değil. Bu, iktidarın sermayeyle kurduğu yağma ortaklığının, emeğe biçtiği değerin en çıplak haliyle ortaya çıkmasıdır.
SOL Parti: “Bu katil düzeni tarihin çöplüğüne göndereceğiz”
Ankara’daki Çalık Holding binası önünde toplanan SOL Parti üyeleri, Erol Eğrek’in ölümüne dair sert ve açık bir açıklama yaptı. “İşçi katili düzen hesap verecek” başlığıyla yapılan açıklamada şu ifadeler öne çıktı:
“Bir kez daha sermaye düzeni bir işçinin canına mal oldu. Bu düzenin tetikçileri, alacağını talep eden bir işçiyi döverek katletti. Saray destekli bu holding, işçiye değer biçmediğini böyle gösterdi.”
Açıklamayı SOL Parti adına Umutcan Allahverdi okudu. Ellerinde “İşçinin hakkı için adalet” pankartları taşıyan kitle, Çalık Holding’in ve onu büyüten siyasi iktidarın ortak sorumluluğuna dikkat çekti.
Aile Bağları, Siyasi Bağlantılar, Kanlı İlişkiler
Çalık Holding’in adı, Türkiye’de kamu kaynaklarının özel servetlere nasıl aktarıldığını gösteren ders niteliğinde bir örnek. 2007’de Sabah-ATV grubunun satın alınmasında kullanılan krediler kamu bankaları üzerinden sağlandı. Holdingin o dönemki CEO’su ise, dönemin Başbakanı Erdoğan’ın damadı Berat Albayrak’tı. Enerji ve medya sektöründe tekelleşmenin yolu böylece açıldı.
Bugün ise Ahmet Çalık’ın gelini Öznur Çalık, beş dönem AKP milletvekilliği yaptı. Holding yalnızca bir şirket değil; bir rejimin, bir sermaye biçiminin, bir siyasal projenin sembolü.
Ve bu yapı şimdi bir işçinin ölümüne neden oldu.
Emeğin Kanı, Sarayın Duvarlarına Sıçradı
Çalık Holding, yalnızca İstanbul’daki olayla değil, Türkiye’nin dört bir yanındaki emek düşmanı pratikleriyle gündemde. Erzincan İliç’teki Çöpler Altın Madeni’nde 9 işçinin göçük altında can vermesinde de bu holdingin parmağı vardı. Her olayda aynı senaryo: Kamu kaynaklarıyla büyütülen şirketler, işçi yaşamını hiçe sayıyor. Yargı sessiz, medya kör, iktidar ise bu çarkın başında.
SOL Parti, bu sessizliği delmeye kararlı. Yapılan açıklamada şu ifadelerle kamuoyuna çağrı yapıldı:
“Bu memlekette işçinin canı da hakkı da sahipsiz değildir. Katil düzenin yargısı sussa da, yandaş medya görmezden gelse de biz susmayacağız. Erol Eğrek’in hesabını, bu düzeni yaratan siyasal iktidardan ve onun yandaşı sermayeden soracağız.”
Son Söz: Bu Sadece Bir Ölüm Değil, Bir Sınıfın İlanıdır
Erol Eğrek’in ölümü, sınıf savaşının Türkiye’deki güncel bir tablosudur. Burada işçiler yalnızca emeklerini değil, yaşamlarını da savunmak zorunda kalıyor. Bu cinayet, aynı zamanda bir rejimin işleyiş biçimini, sınıfsal tercihini, vicdansız yapısını gözler önüne seriyor.
SOL Parti’nin Çalık Holding önünde yaptığı bu eylem, yalnızca bir anma değil; bir hesap sorma, bir örgütlenme ve bir mücadele çağrısıydı. Bu çağrı, yalnızca sol kamuoyuna değil, tüm emekçilere, sendikalara, hak savunucularına yapıldı. Çünkü bu düzenin kurbanı yalnızca Erol Eğrek değil. Sessiz kalınırsa, sıra bir başkasına gelecek.
- Cumartesi Anneleri 1050. Kez Galatasaray’da: Halil ve Kasım Alpsoy’un Hesabını Soruyoruz! - 10 Mayıs 2025
- Göğe Yazılan Bir Rüya: Kosmos-482’nin Dönüşü ve Sovyet Kozmik Mirasının Sessiz Zaferi - 10 Mayıs 2025
- Fransa’da Yeni Bir Siyasal Yarılma: Genç Kadınlar Sol’da, Genç Erkekler Sağ’da - 10 Mayıs 2025