Bilim insanları neyi keÅŸfetti? ‘Gizemli’ açıklama yarın yapılacak

Bilim insanları bu hafta Samanyolu’nun merkezi hakkında “çığır açan” bir ÅŸeyi açıklamaya hazırlanıyorlar… Açıklama kara deliklerle ilgili olabilir.

Perşembe günü bilim insanlarının yapacağı açıklama merak bekleniyor. Çünkü gökbilimcilerin galaksimize dair paylaşacağı bazı yeni haberler var.

Independent’ın haberine göre Avrupa Güney Gözlemevi’nden (ESO) ve Olay Ufku Teleskobu projesinden gökbilimciler, teleskop projesiyle edinilen “Samanyolu’yla ilgili çığır açıcı sonuçları” perÅŸembe günü açıklayacaklarını duyurmuÅŸtu. Açıklama, ESO’nun Almanya’nın Garching bei München kentindeki merkez binasında TSÄ° 16:00’da yapılacak; gözlemevinin internet sitesinden ve YouTube kanalından da yayımlanacak.

Duyuruda fazla detay yok. Ancak açıklamanın galaksimiz Samanyolu’nun merkezindeki süper kütleli kara delikle ilgili olabileceÄŸi yorumu yapılıyor.

Olay Ufku Teleskobu projesi kara delikleri, özellikle de uzaktaki Messier 87 galaksisinin ve Samanyolu galaksimizin merkezlerindeki süper kütleli kara delikleri incelemek üzere bir arada çalışan küresel bir radyo teleskop ağı. Proje 2019’da M87* denen kara deliÄŸin ilk görüntüsünü elde etmiÅŸti ve Yüzüklerin Efendisi’ndeki (Lord of The Rings) Sauron’un gözüyle kıyaslanan alev turuncusu halkayla çevirili siyah bir daireyi gösteriyordu.

Newsweek’in konuyla ilgili haberinde ise ÅŸu yorumlar yer alıyor:

Gökbilimcilerin bir süredir galaksimizin merkezindeki Sagittarius A olarak bilinen kara deliÄŸi inceledikleri biliniyor. Bilim insanları Sagittarius A’nın orada olduÄŸunu ve güneÅŸten yaklaşık 4,3 milyon kat daha büyük olduÄŸunu biliyorlar.

Gökbilimciler ancak yakın bir tarihte, galaksimizin merkezindeki kütlenin tam olarak ne kadarının Sagittarius tarafından kaplandığı hakkında daha fazla çıkarımda bulunabildiler (yaklaşık yüzde 99,9). Bilim insanları bu kara deliği hiç görmediler. Bu değişmek üzere olabilir.

Astrofizik profesörü ve Birmingham Ãœniversitesi’ndeki Yerçekimi Dalgası Astronomisi Enstitüsü müdürü Alberto Vecchio, Newsweek’e bilim insanlarının ilk Sagittarius A görüntüsünü duyurmaya hazır olabileceÄŸini söyledi. Bu aynı zamanda herhangi bir kara deliÄŸin 2019’da M87’den alınandan sonra yalnızca ikinci doÄŸrudan görüntüsü olacak.