Beyni çipli felçli adam ‘doÄŸrudan düşünce gücüyle’ tweet attı

Beyne sinirsel bilgisayar arayüzleri yerleştiren bir şirket, kendisini hareketsiz bırakan sinir sistemi hastalığından mustarip bir hastanın sadece düşünerek sosyal medyada gönderi paylaşabildiğini duyurdu.

Kasların hareket etmesini sağlayan beyin ve omurilikteki sinir hücrelerinin hasar görmesi sonucu ortaya çıkan, felce neden olan ve henüz tedavisi bulunamayan Amyotrofik Lateral Skleroz (ALS) hastalığından mustarip 62 yaşındaki bir erkeğin artık kas faaliyetine gerek olmadan düşüncelerini başkalarına iletebildiği belirtildi.

“BU TWEETÄ° SADECE DÜŞÜNEREK OLUÅžTURDUM”

Açıklama, Avustralyalı erkeğin bunu yapmasını sağlayan teknolojiyi geliştiren Synchron isimli şirketten geldi.

Açıklamaya göre Philip O’Keefe, Synchron CEO’su Thomas Oxley’in hesabına “Bu tweeti sadece düşünerek oluÅŸturdum” yazan bir paylaşım yolladı.

‘Ä°lk doÄŸrudan düşünce tweeti’ O’Keefe’nin beyninden kablosuz olarak gönderildi.

DÜŞÜCE YOLUYLA DİJİTAL CİHAZLARI KABLOSUZ OLARAK KONTROL

Sputnik Türkçe’nin aktardığına göre, ALS’nin neden olduÄŸu ilerleyici felç sonrası O’Keefe’nin beynine geçen yıl ‘Stentrode’ adlı bir bilgisayar arayüzü kurulmuÅŸtu.

‘Hastaların düşünce yoluyla dijital cihazları kablosuz olarak kontrol etmelerini saÄŸlamak için tasarlanan’ implant, kafatası delinmeksizin ÅŸah damarı yoluyla yerleÅŸtirildi.

“DÜŞÜNMEM YETÄ°YOR”

Åžirket, O’Keefe’nin şöyle dediÄŸini aktardı:

“Åžimdi bilgisayarda nereye tıklamak istediÄŸimi düşünmem yetiyor ve e-posta gönderebiliyor, banka iÅŸlemi yapabiliyor, alışveriÅŸ yapabiliyor ve dünyaya Twitter üzerinden mesaj gönderebiliyorum.”

O’Keefe’ye göre “Hayrete ÅŸayan sistem, tıpkı bisiklete binmeyi öğrenmek gibi pratik gerektiriyor, ama bir kez çevirmeyi öğrendiÄŸinizde, doÄŸal hale geliyor.”

O’Keefe’nin felce raÄŸmen artık bağımsız faaliyetlerde bulunabildiÄŸini, dünyayla yeniden baÄŸlantı kurabildiÄŸini aktaran Synchron, gelecek yıl ABD’de insan üzerinde yapılacak bir çalışmada beyin bilgisayar arayüzünü daha da geliÅŸtirmeyi planlıyor.