Ayvalık Ölüm Soluyor

Günümüzde artan çevre kirliliği sorunlarının başında gelen Hava kirliliği, Ayvalık’ı da 7 yıldır etkisi altına aldı. Hava kalitesinin bozulduğu herkes tarafından hissedilirken, kirliliğin boyutlarıyla ilgili bugüne kadar hiçbir ölçüm yapılmadığı öğrenildi. Ayvalık’ta artan hava kirliliğine dikkat çeken ve ölçüm yapılmamasına tepki gösteren Ayvalık Çevre Koruma ve Güzelleştirme Derneği Başkanı Halil Coşkun, “Ölüm soluyoruz” dedi. Kent Konseyi Başkanı Ahmet Üzgeç ise çözümün doğalgaz olduğunu belirtti.

Bol oksijeni ve kaliteli havası ile turizmde yer edinen ilçenin bu özelliğinin kaybolmaması için Ayvalıklılar, sıkıntı yaratan hava kirliliği konusunda ölçüm yapılmasını istiyor. Ayvalık ilçe merkezinde hava kirliliği gün geçtikçe yoğunlaşıyor. İs ve kurumla dolan sokaklar gün içinde bile yolda yürünmez hale geliyor.

“DOĞALGAZ MUTLAKA GELMELİ”

Balıkesir’de sabit ölçüm kabinlerinde hava kirliliği ölçümleri düzenli olarak yapılırken Ayvalık’ta bugüne kadar herhangi bir ölçümün yapılmadığı öğrenildi. Kent Konseyi ve Atatürkçü Düşünce Derneği Şube Başkanı Ahmet Üzgeç, “Bir defa Ayvalık’a gelen kömürlerin kontrolünün yapılması lazım. Ayvalık çanak gibi bir yer. Lodos veya Poyraz olmadığında hava kirliliği yoğun olarak hissediliyor. Önlem alınmalı. Daha da önemlisi doğalgaz gelmeli. İnsanlardan paralar toplanmıştı. Duyduğumuza göre iade ediliyormuş demek ki vazgeçildi. Bu kamu görevidir. Özel şirketlere bırakılmamalı. Ayvalık, emeklilerin yoğun olarak yaşadığı bir yer ancak kışın hem soba yakmanın zahmeti hem de hava kirliliği nedeniyle emeklilerin Ayvalık’tan gittiğini öğreniyoruz. Bu kentin ekonomisini de etkiliyor” dedi.

“HAVA KİRLİLİĞİ ÖLÇÜMÜ MUTLAKA YAPILMALI”

Ayvalık Çevre Koruma ve Güzelleştirme Derneği Başkanı Halil Coşkun, “Ayvalık’ta özellikle Yenimahalle başta olmak üzere ilçenin farklı kesimlerinde hava kirliliği yoğun görülüyor. Prina yakılması ve sobalarda yakılan kömür kalitesinin kontrol edilmemesi ve hava şartlarına bağlı olarak sirkülasyon olmadığı için kirlilik çökeliyor. İnsanlarımız karbondioksit gazına maruz kalıyor. Ölüm soluyoruz. Çocuklarda ve ergenlerde solunum yolu hastalıkları görülüyor. Astım, bronşit gibi hastalıklar tetikleniyor. Katı yakıtlarının kontrolünün yapılması gerekiyor. Bu kontrollerin yanında özellikle kış aylarında hava kirliliği tespit edilmesi için ölçüm yapılmalı. Sadece dumanlı şekilde kirli olması değil  açık havada yaktıklarından dolayı gözle görmediğimiz karbondioksit ve benzeri zehirli gazları ancak bu ölçümle tespit edilebileceğini düşünüyorum” dedi.