Avrupa Hâkimler ve Savcılar Birliği (EJPA), Avrupa Barolar Konseyi (CCBE) ve Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ) yaptıkları ortak açıklamada, Türkiye’de 15 Temmuz darbe girişiminin ardından binlerce yargıcın, savcının, avukatın ve gazetecinin görevden uzaklaştırıldığını ve tutuklandığını ifade etti.
Ortak açıklamada Türkiye’de görevden uzaklaştırılan 4 bin 88 yargıç ve savcıdan 2 bininin, bunun yanı sıra 350 avukatın, 150 gazetecinin ve medya çalışanının halen tutuklu olduğuna dikkat çekildi.
867 avukatın ise Türk makamları tarafından takibat altında tutulduğu belirtildi. Söz konusu kişilerin birçoğunun sadece mesleklerini icra etmeleri sebebiyle takibata uğradıkları belirtilerek, darbe girişiminden sonra çıkartılan Kanun Hükmünde Kararnamelerin (KHK) tutuklanmalara dayanak oluşturduğu işaret edildi.
Üç kuruluşun ortak açıklamasında, Kanun Hükmündeki Kararnamelerin suçlanan kişilerin kendilerini savunma hakkını zedelediği belirtildi. Açıklamada ayrıca Türk hükümetinin “yeniden bağımsız bir yargı sistemi oluşturmasının” gerekli olduğu vurgulandı ve Türk hükümetinden “insan haklarının korunmasına ilişkin uluslararası yükümlülüklere uyması” talebinde bulunuldu.
Diğer yandan Avrupa’da altı gazete, Türkiye’de gözaltındaki Die Welt gazetesi muhabiri Deniz Yücel için dayanışma gösterdi. Gazeteler, Türkiye’ye ortak çağrı yaptı.
Die Welt gazetesinin Türkiye muhabiri Deniz Yücel için Avrupa’dan dayanışma mesajları gelmeye devam ediyor. Avrupa’nın altı ülkesinden gazeteler Türkiye’de gözaltına alınan Deniz Yücel için ortak açıklama yaparak Türkiye’ye Avrupa’nın değerlerini gözetme çağrısı yaptı.
İspanya’dan El Pais, Fransa’dan Le Figaro, İtalya’dan La Repubblica, Belçika’dan Le Soir ve İsviçre’den Tribune de Geneve ve Tages-Anzeiger gazeteleri Türkiye’de gözaltı süresinin uzatıldığı bildirilen Deniz Yücel’in serbest bırakılması için dayanışma gösterdi.
Gazeteler, Avrupa genelindeki Avrupa Gazetesi İttifakı (LENA) projesi kapsamında birlikte çalışıyor. Gazeteler insan hakları kapsamında basın ve düşünce özgürlüğü için mücadele ediyor.
Deniz Yücel için yapılan dayanışma haberlerinde basın ve düşünce özgürlüğüne vurgu yapılırken, gazetelerin genel yayın yönetmenlerinin konuya dair mesajlarına da yer verildi.
Deniz Yücel’e sosyal medya üzerinden destek mesajları geliyor. Alman siyasiler ve gazeteciler #FreeDeniz etiketiyle gazetecinin serbest bırakılması ve basın özgürlüğünün kısıtlanmaması çağrılarını tekrarlıyor.
Deutsche Welle Türkçe
- Bilim İnsanları, Bazı Kişilerin Neden Covid Olmadığını Buldu - 21 Haziran 2024
- Tüketicinin İyimserliği Azalıyor - 21 Haziran 2024
- Akşener, Erdoğan’dan Ne İstedi? - 7 Haziran 2024