Avrupa Parlamentosu’ndan Gergerlioğlu’na ilişkin açıklama

HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun vekilliğinin düşürülmesine tepki gösteren Avrupa Parlamentosu, Türkiye’yi kendi Anayasa’sındaki değerlere uyması hususunda  çağrıda bulundu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu‘nun vekilliğinin düşürülmesine ilişkin Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye Raportörü Nacho Sánchez Amor ve AB-Türkiye Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Sergey Lagodinsky açıklama yaptı. Sánchez ve Lagodinsky’nin ortak açıklaması şöyle: “İnsan hakları savunucusu ve HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun 17 Mart 2021’de milletvekilliğinin ve dokunulmazlığının kaldırılması kararını ve ardından gelecek beklenen hapis cezasını şiddetle kınıyoruz. Bir sosyal medya paylaşımı nedeniyle mahkum edilmiş olması, parlamentodan atılması ve cezaevine girecek olması, insan haklarına yönelik ciddi bir ihlaldir ve Türkiye’nin parlamenter demokrasisine olan güveni daha da zayıflatan bir başka adımdır.

İnsan Hakları Eylem Planı

Gergerlioğlu’nun durumu; ülkedeki ifade özgürlüğünün vahim durumunun, herhangi bir eleştirel sesi susturmak için terörle mücadele yasalarının kötüye kullanılmasının ve çoğulculuğu ve siyaseti sınırlamak için HDP’ye uygulanan baskıların bir başka bariz örneğidir. Gergerlioğlu’nun Meclis’ten ihracı ve yaklaşmakta tutukluluğunun, Türkiye Cumhurbaşkanı’nın insan onuru, insan haklarını ve hukukun üstünlüğünü merkeze koyma sözü veren yeni bir İnsan Hakları Eylem Planını açıklamasından yalnızca iki hafta sonra gelmiş olması, acı bir ‘doğruluk kontrolü’ olmuştur.

Eylemler sözlerden daha öne çıkar ve bu örnekte, özellikle herhangi bir yasal reform vaadinden ve AB’ye yönelik iyi niyetlerle dolu konuşmalardan daha açık şekilde kendisini göstermektedir.

Sözleşmelere uyulması çağrısı

Türk makamlarını, Türk Anayasasına uygun olarak savunduklarını iddia ettikleri değerlere, Avrupa standartlarına olan bağlılıklarına ve Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelere uymaya çağırıyoruz. Kendisinden önce keyfi olarak mahkum edilen ve hapse atılan sayısız kişi adına konuşan yılmaz bir insan hakları savunucusu olan Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun asılsız gerekçelerle hedef alınması ve yargılanması tesadüf değildir. Kendisiyle ve ailesiyle tam dayanışmamızı ifade ediyor ve Türkiye’deki sivil toplumun ve tüm vatandaşların sivil demokratik hedeflerini desteklemeye devam edeceğimizi belirtiyoruz.”